Hírek

2017.06.02. 11:43

Megosztottság helyett sokszínűség - Teológusok találkozója Székesfehérváron

Székesfehérvár - Az ökomenikus mozgalmak egységre törekvéséről, a felekezetek közötti párbeszédről, egymás elfogadásáról is eszmét cseréltek teológusok egy pünkösd előtti találkozón a Reformáció emlékéve kapcsán.

Bokros Judit

A Vörösmarty Színház aulájában Bencze András fehérvári evangélikus lelkész vezetésével kezdődött csütörtökön délután párbeszéd Miben áll a keresztyénség ereje? címmel. A rendezvényen Béres Tamás evangélikus, Nagypál Szabolcs római katolikus és Kodácsy Tamás református teológus osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A vendégek kezdésként röviden bemutatkoztak, így megtudhattuk: Béres Tamás hét gyermekes családapa, Nagypál Szabolcs világi teológusként és nem papként teszi a dolgát, neki két gyermeke van, Kodácsy Tamás lelkészként végez szolgálatot és neki is két gyermeke van. Családos, a hétköznapokat bizonyos tekintetben másokhoz hasonlóan élő emberek ültek tehát le beszélgetni legfőképpen arról, hogyan lehet a kereszténységen belüli, felekezetek közötti megosztottságot megszüntetni, mérsékelni. Bencze András kezdésként rögtön ezt tette föl kérdésnek, illetve a felekezetek eredetét firtatta.

Balról Béres Tamás, Nagypál Szabolcs és Kodácsy Tamás, valamint Bencze András
Fotó: Igari Balázs

A három teológus többnyire felváltva válaszolt. Nagypál Szabolcs a megosztottság alapvető okaként például magát a bűnt, a Sátán munkálkodását említette, Béres Tamás a filozófiai iskolák különböző tanításai mellett az emberi természettel eleve együtt járó megosztottságról beszélt, Kodácsy Tamás pedig politikai, hatalmi törekvésekre vezette vissza a széthúzást. Hozzátették: a 19. század végi ökumenikus mozgalmak is arra irányultak, hogy minél inkább megteremtsék újra a vallások, felekezetek közötti egységet.

A megosztottságot mindannyian károsnak tartották, sokkal inkább pártolták helyette a sokszínűséget, amely az egységen belül valósulhat meg. Úgy vélték: a különbségekkel együtt kellene összefognunk, különösen, hogy a mai globalizálódó világban egyre kevésbé van helyük a dogmatikai vitáknak. Itt került szóba az, mennyire változtathatók meg a dogmák, illetve mennyire egyeztethetők össze a katolikus és a protestáns egyház dogmái.

Béres Tamás szerint létezhet egyfajta élmény kereszténység, vagyis amikor például a hívő a különbségeket elfogadva élvezi az egyes szertartásokat. Nagypál Szabolcs a dogmákról mint egyirányú játékszabályokról is beszélt, és kifejtette: azok viták során születtek meg, és meg lehetne vizsgálni, mit jelentettek régen és mit jelentenek ma.

Elhangzott még, melyek a legfőbb egyházmegosztó területek – az utóbbi időkben keresztség, úrvacsora, egyházi szolgálat –, valamint az: fontos, hogy a kihívásokban együtt, a különbözőségek ellenére tudjunk küzdeni, mert ezek összehoznak. A teológusok a beszélgetés végén kérdésekre is válaszoltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!