Hírek

2017.08.09. 20:00

A helyi közösségekre építve újítanák a tartalékos rendszert

Tartalék nélkül nincs haderő, tartja a honvédelmi tárca, ezért nemrég megkezdte a tartalékos erők megújítását. Önkéntes területvédelmi tartalékosnak például bárki jelentkezhet.

Kocsis Noémi

Önkéntes tartalékosokat toborzó felhívást manapság sokfelé láthatunk, például polgármesterek is megosztják az információt a faluközösségekkel. De miért van szükség most, 2017-ben önkéntes tartalékosokra? A hazai honvédségnél számon tartott három különféle tartalékos erő közül a legújabb, januártól bevezetett elsősorban a lakosságra, a civilekre épít, derül ki Tóth Csaba alezredes, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási Központ parancsnokának szavaiból. A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja a tartalékos rendszerét. Ennek új eleméről van szó: az ország valamennyi járásában, járásonként megalakítandó, területi elven szervezett önkéntes tartalékos századok célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. Jelentkezhet minden nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű magyar állampolgár, 18 éves kortól a nyugdíjkorhatárig, mindkét nemből, legalább általános iskolai végzettséggel. A jelentkezőknek egyszeri szerződéskötési díjat, a minimálbér havi összegével megegyező évi rendelkezésre állási díjat, s egyéb kisebb juttatásokat ígérnek. A lakóhelyükön az alapkiképzésből és szakkiképzésből álló felkészítésen átesett önkéntesek honvédelmi, katasztrófavédelmi, de helyi protokolláris feladatokra is alkalmazhatóak.

"Mindenkire számítunk, férfiakra és nőkre, fiatalokra és idősebbekre egyaránt" - mondta el lapunknak Vargha Tamás Fotó: Archív

- A fejlesztési honvédelmi ágnak kiemelt célkitűzése az Önkéntes Tartalékos Rendszer átfogó, területi alapon történő megújítása, a civil társadalom megnyerése a honvédelem ügyének - mondta el Vargha Tamás honvédelmi államtitkár lapunk érdeklődésére. Hozzátette, az ország védelmi rendszerének szüksége van olyan gyorsan mobilizálható, önkéntes alapon létrehozott, területi elven szervezett képességre, amely azon magyar állampolgárokra számít, akik lakókörnyezetük és közösségük biztonsága érdekében készek a biztonsági kihívásokra reagálni.

Az eddig jelentkezők számáról még nincs összesítés, hiszen a lehetőség folyamatos. Két faluról tudunk a megyében, ahol 1-1 ember szeretne élni az önkéntességgel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!