Hírek

2017.08.31. 19:49

Becsengettek: Élménydús év előtt állnak a fehérvári diákok

Az idén 150. tanévét kezdő Hunyadi Mátyás Szakgimnázium volt a házigazdája az idei városi tanévnyitónak.

S. Töttő Rita

„Apa, a polgármester el tudja intézni, hogy a nyári szünet két héttel tovább tartson? Hát nem tudja, mondtam... A   fiam meg is kérdezte: akkor minek is a polgármester?” –  e családi történetet osztotta meg az ünnepi tanévnyitón résztvevőkkel Cser-Palkovics András polgármester csütörtökön, hozzátéve, tudja,  nincs az a tanévnyitó, melyen népszerű beszédet lehetne mondani, a tanévzárók ebből a szempontból sokkal könnyebb helyzetek...

Vargha Tamás országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes nyitotta meg Székesfehérváron a 2017-2018-as tanévet Fotó: Simon Erika

– Kívánok mindenkinek eredményes és szép tanévet, sok mosolyt, barátságot, szerelmet és természetesen azt, hogy igenis a tanulás örömét is megízlelve megtaláljátok Székesfehérváron azt a jövőképet, amely akár a felsőoktatásba vezet majd, akár  itt tart a város  munkaerőpiacán. Higgye el minden fehérvári fiatal, hogy azok az emberek, akik intézményvezetőként, tanárként, szülőként teszik nap közben a dolgukat, értük teszik. Nem mindig lehet ezt fiatalon megállapítani, de utólag már mindenki látja, hogy a következetes, szeretetteljes, de határozott szigor sok esetben ezt is jelenti... – e szavakkal nyitotta meg a 2017/2018-as új tanévet a megyeszékhely polgármestere a Szent István téren.

A teljes tankerületben 21 ezernél is több diák, 2684 pedagógus kezdi meg az idei tanévet Fotó: SE

Gyenei Magdolna, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumának igazgatója köszöntőjében hozzátette:  ünnepi tanévet él meg idén az intézmény, ugyanis a  Hunyadi Mátyás Szakgimnázium a  150 . tanévét kezdi meg, majd pedig kiemelte:

– Nem csak 150 évvel ezelőtt, de ma is kézzel írjuk anyakönyvünket. De a naplót már elektronikusra cseréltük. Talán jól megfér egymás mellett a hagyomány és a korszerű technika... – hangsúlyozta. A tanévnyitón a város intézményeinek igazgatói is részt vettek. Közülük kérdeztük  a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumának igazgatóját.   Zelei Eszter elárulta, nehéz napokon vannak túl:

– Nagyon izgalmas tanévkezdésünk van idén. Az iskolák átállnak az új e-kréta, azaz az  elektronikus napló rendszerére, melyhez minden iskolának el kellett készítenie a tantárgyfelosztását. De bátran mondhatom, mindenki határidőre készen lett –  emelte ki az igazgatónő, hozzátéve, hogy a pedagógusok is  nagyon várják már az új tenévet: – Bizakodóak vagyunk s úgy gondolom,  a gyerekek arra adnak okot, hogy optimistán álljunk minden nehézség ellenére a tanévkezdéshez.

Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a diákokat

A pedagógusok az ünnepi tanévnyitón a diákokat igyekeztek igazítani – köztük volt Bartháné Kollár Katalin is, aki épp nulladik évfolyamos osztályosokat hozott az eseményre.

– Várakozásokkal és jókedvvel  telve jöttünk és így várjuk mindannyian a tanévet, úgy veszem észre. Ezt is mondom nekik, s azt, hogyne féljenek a feladatoktól, a kihívásoktól! Bele kell ebbe is szokni, de biztos vagyok benne, hogy élménydús évek      várnak rájuk!

De hogy hány diákra is pontosan, arról Török Szabolcsot, a Székesfehérvári Tankerület igazgatóját kérdeztük, aki elárulta: a tankerület illetékességi körében 2166 kisdiák kezdi meg az első évfolyamot, ebből Székesfehérváron 968-an.

A nyolcadik osztályt 2026-an kezdik, ebből 852 székesfehérvári gyermek. A tankerületi  általános iskolákban összesen 17 ezer 768 gyermek, ezen belül Székesfehérváron 7533 tanuló indul el szeptember elsején az iskolába. A középiskolák közül a tankerülethez a gimnáziumi osztályok, a művészeti szakgimnáziumok és a speciális szakiskolák tartoznak: ezekben 24 érettségizős évfolyamon 465 maturáló diák várható. Az alapfokú művészeti oktatásban pedig 2247 tanuló vesz részt idén. Székesfehérváron a kollégiumok is megtelnek: várhatóan 575 kollégista  lesz a városban.  A teljes tankerületben tehát 21 ezer 195 diák és 2684 pedagógus kezdi meg az új tanévet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!