Hírek

2017.08.22. 13:55

Megérkezett Fejérbe a dió új kártevője!

Fejérben is megjelent a dió új kártevője, a dióburok fúrólégy. A termés foltos lesz, s így eladhatatlan.

B. Kiss László

Először Kőszegen észlelték, 2011-ben. Az azóta eltelt hat év alatt a dióburok fúrólé gy (Rhagoletis completa) elérte Fejér megyét is – közölte lapunkal Molnár Szilárd, a Fejér Megyei Kormányhivatal növényvédelmi felügyelője.

A kártevő egy nemzedékes faj. Júliustól október elejéig rajzik. Az imágók legintenzívebb rajzása augusztus folyamán történik. A kifejlett egyedek szárny fesztávolsága 8-10 milliméter, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsocskán.

Így fest a dió új kártevője, a dióburok fúrólégy

A nőstény egyedek a tojásaikat a dió zöld burkába rakják (diónként 5-8 darabot). A kikelő lárvák csak a burkot károsítják, ami miatt a termés foltos marad és így eladhatatlanná válik.

Az elhúzódó rajzása miatt a védekezés nehézkes ellene.

A kémiai védekezés tiakloprid, lambda-cihalotrin és acetamiprid hatóanyagú készítményekkel lehetséges. A permetezéseknél fontos, hogy figyelembe vegyék az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, az engedélyokirat és a vonatkozó jogszabályok előírásait – figyelmeztet a növényvédelmi felügyelő.

Fotó: Kormányhivatal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!