szigor

2019.10.25. 12:33

Kemény diétára kötelezték a producerek Greta Garbot

A hollywood-i híresség különc, rémisztő fogyókúrát folytatott, miközben az interjúkban arról beszélt, hogy imádja a sült krumplit. Ám ez valószínűleg csupán kirakat volt.

Le voile des illusions The Painted Veil 1935 Real Richard Boleslawski Greta Garbo. Collection Christophel / RnB © Metro Goldwyn Mayer

Forrás: Collection ChristopheL / AFP

Fotó: Metro Goldwyn Mayer

A Diéta és fitnesz arról ír, hogy Greta Garbo nem volt nagy szakács. Annyira nem, hogy harminc évig ugyanaz a házvezetőnő sütött-főzött rá. Mindig friss zöldséget vásárolt, mert annak szerette a leginkább az ízét. Nagy hódolója volt a cukkininek és az articsókának is.

Bár az Egyesült Államokban a tejföl nem annyira népszerű, mint mondjuk nálunk, Greta Garbo nagyon imádta.

„Elárulok egy titkot! Vegyél egy vödör tejfölt, és friss zöldségeket a piacon. Vágd fel a zöldségeket, mártogasd bele a tejfölbe, amibe rakhatsz egy kevést sót. Tökéletes nasi!”

– mondta egy interjúban Garbo.

Kedvelte az aszalt gyümölcsöket, a teát mézzel édesítette, a tojást rántottának nem bírta megenni, csak keményre főzve. Vacsorára szívesen fogyasztott kaviárt, heringet és lazacot. Húst soha nem evett.

Egy-egy szerep előtt azonban olyan szigorú diétának kellett alávetnie magát, amit ma is sokan embertelennek tartanának.

Hiába volt az 1930-as évek egyik legnagyobb sztárja, akkoriban másképpen működött Hollywood, gyakorlatilag a stúdiók birtokolták a színésznőket.

„Az amerikai férfiak nem szeretik a kövér nőket”- mondta neki karrierje kezdetén Louis B. Mayer filmproducer.

Első jelentősebb filmje előtt haját kiegyenesítették, szemöldökét kiszedték, fogszabályozásra küldték. Ekkor

csak korpás kekszet ehetett, és az élesztős írót ihatta.

Volt, hogy heteket adtak Garbonak arra, hogy 10-12 kilót ledobjon, ilyenkor

mindössze zellergumót és spenótot fogyasztott,

ezekhez szintén az íróban feloldott élesztőt itta.

Egykori szomszédai szerint a sovány színésznő gyakran meztelenül futott a házához tartozó hatalmas kertben. Ez persze lehet, hogy az élénk fantázia szüleménye, az viszont biztos, hogy

gyakran jógázott a kertben, amiről fotók is készültek. Gyakran túrázott az erdőben, vagy elképesztő tempóban futott a környéken. Kipróbálta a teniszt, sokat úszott, eljárt síelni és minden reggel zöld turmixot ivott.

Sokan úgy tartják, hogy Garbo interjúi, amelyekben az egészséges étkezésről, a zöldségekről, és a krumpliról beszélt, nem volt más, mint elterelés. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy szélsőséges módon táplálkozott, nemcsak akkor, amikor diétázott. De ne feledjük, egy olyan korban élt, amikor sokáig nem dönthetett a saját testéről, még a haja színéről sem.

Amivel néha bűnözött

Szerette a sült krumplit. Ehhez kicsit előfőzette a burgonyát, amit később kevéske mogyoróolajon pirították meg neki ropogósra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!