Kosárlabda

2015.05.11. 18:13

Csendes meló közben - A TLI-Alba Fehérvár játékosai meccs nélkül készülnek

Székesfehérvár - Javában zajlik az NB I-es kosárlabda bajnokság elődöntője, a TLI-Alba Fehérvár együttesénél azonban az egyéni készségek fejlesztésére koncentrálnak, mérkőzés nélkül.

Ferencz Balázs

A tavaszi melegben a Gáz utcai sportcsarnok mellett sétálva most valahogy a dugóban araszoló autók mormogása elnyomja a korábban annyi nagy csatát ünneplő csarnokból kiszűrődő hangokat. Nem zördül mostanában a tapsvihar, nincs üdvrivalgás, de a labda tovább pattog. A rájátszásról lemaradó TLI-Alba Fehérvár ittmaradt játékosai napi egy edzéssel dolgoznak, a jövőről, arról hogy miként alakul a klub sorsa, ők sem tudnak sokat. Nekik, és a bajnokságot vezetőedzőként befejező, a mögöttünk hagyott pontvadászatban állandó beugróként harcra kész trénernek, Góbi Henriknek maradt az öröm-kosárlabda.

– Napi egy edzéssel edzünk, a létszám változó. A magyar játékosok mellé az U18-as, U20-as korosztályból csatlakozik egy-két fiatal. Olykor csak hatan vagyunk, de előfordul, hogy 13 játékos edz. Erősítő gyakorlatokat végzünk, technikai gyakorlások, labdavezetések, dobások szerepelnek a programban, s ha a létszám megengedi játszunk.

– Nehéz úgy edzeni, hogy nem tétmérkőzésre készül a csapat, most az egyéni képességek továbbfejlesztése a cél. A fiatalok technikai fejlesztésére, a felnőtt csapatba építésükre irányul a munka.

A csapatépítésre még nem is igazán érdemes gondolni, hiszen még az sem biztos, hogy a klub jelenlegi vezetése, ugyanilyen modell alapján irányítja tovább a kosárcsapatot. Székesfehérvár Önkormányzata az Alba Regia SC elnökétől, Dávid Kornéltól, a TLI-Alba Fehérvár ügyvezetőjétől, Halm Rollandtól, valamint Matus Gábortól is kért egy tervezetet a jövő stratégiájára, de döntés még nem született.

– Várakozó állásponton vagyunk, egyelőre nem nagyon tudjuk építeni a jövőt - mondta szűkszavúan Halm Rolland.

Góbi Henrik is úgy tartja karban Csorvásiékat, hogy nem tudja, mi vár rá a nyáron, és milyen területen dolgozik tovább az ősztől.

– A klubvezetés megvárja a Kosárlabda Szövetség május 19-i elnökségi döntését, melyen a bajnokságra vonatkozó új szabályokról tárgyalnak. Nagy kérdés, hogy miként változik a légiósokra vonatkozó szabály. Hány külföldi lehet egy csapatban, mikortól számít egy légiós magyarnak, engedélyezett lesz-e a honosítás.

Góbi szerint a légióslétszám emelésében gondolkodik a Szövetség, és csökkenthetik a honosítási hullámot. Minden klub ettől teszi függővé, miként építi csapatát. Fehérváron az erőnléti edzések és a kedélyes focicsaták mellett azért a játékosok már a hogyan továbbról töprengenek.

– Átgondolták, hogy miért is úszott el a szezon, és most már azért edzenek, hogy a jövőjüket tudják építeni. A saját jövőm még nem dőlt el, kérdés, hogy ki lesz az edző, egyáltalán számol-e velem másodedzőként, illetve, hogy tudok-e utánpótláscsapatot vállalni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!