Külföld

2009.06.19. 09:54

Két magyar osztályban is tanulhatnak a gimnazisták Óbecsén

FMH - Öt év után újra két magyar osztály nyílik a vajdasági Óbecsei Gimnáziumban.

feol.hu

Ennek oka részben az, hogy a diákok száma megfogyatkozott Óbecsén (Becsej) és a környező településeken, részben pedig, hogy szakközépiskolába íratták gyermekeiket a szülők, a jobb elhelyezkedési esélyben bízva.

Mostanában a szülők inkább úgy gondolkodnak, jobb, ha inkább négyéves középiskolába, gimnáziumba íratják gyermekeiket, ahonnan könnyebben lehet bejutni a főiskolákra, egyetemekre - írja a Magyar Szó című délvidéki napilap internetes oldalán.
Varnyú Ilona, az óbecsei községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja a lapnak elmondta, hogy már tavaly indítani akartak második magyar nyelvű osztályt az Óbecsei Gimnáziumban, de a kérést nem támasztották alá adatokkal. 
Ebből okulva az idei tanév kezdetén körkérdéssel fordultak az Óbecse környéki iskolákhoz. A kitöltött kérdőíveken 57 tanuló jelezte, hogy az Óbecsei Gimnáziumban szeretné folytatni tanulmányait, szeretne magyar osztályba iratkozni. Ezekkel az adatokkal fordultak Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárhoz. 

A második osztály beindításához az is hozzájárult Varnyú Ilona szerint, hogy az Óbecsei Gimnázium tanulói kitűnő eredményeket mutatnak fel versenyeken és nemzetközi megmérettetéseken is. 
Óbecsén a 2009/10-es tanévben két első osztály nyílik magyar nyelven és három szerb nyelven.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!