Külföld

2009.06.04. 08:52

Obama Kairóba érkezett

Rijádból Kairóba érkezett hétórás villámlátogatásra csütörtökön reggel Barack Obama amerikai elnök, és nyomban találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel.

feol.hu

Nagy várakozás előzi meg Obama tervezett kairói beszédét, amelynek célja az Egyesült Államok és a muzulmán világ új kapcsolatainak beindítása. Nem tartják ugyan valószínűnek, hogy az amerikai elnök részletes tervet vázol fel az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, de minden bizonnyal olyan, megbékélést célzó beszédet mond, amely lezárja a Bush-korszakot.
Obama kijelentette: közölte Mubarakkal, hogy az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt a partnerségi együttműködésre a közel-keleti országokkal. A két államférfi áttekintette az elhúzódó izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos problémakört is, és számba vette, milyen lehetőségek vannak a béke megteremtésére a térségben.
Obama megköszönte Mubaraknak a barátságos vendéglátást, és elismeréssel szólt az egyiptomi elnökről mint olyan emberről, aki számos területen több évtizedes tapasztalatra tett szert. Az amerikai elnök már korábban Törökországban kijelentette, hogy az Egyesült Államok "nem állt és soha nem fog háborúban állni az iszlámmal".

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!