Külföld

2009.07.03. 13:43

Nem kap kártérítést a Verespatakon aranybányát tervező beruházó

FMH - Pert vesztett a Verespatakon aranybányát nyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), mivel elutasították alapfokon azt a keresetét, amely szerint a vállalat kártérítést követelt a Korodi Attila volt román környezetvédelmi miniszter által irányított szaktárca vezetőségétől a bányaprojekt engedélyeztetésének felfüggesztése miatt.

feol.hu

A román hírügynökségek által pénteken közölt döntés azt jelenti, hogy egyelőre sem Korodinak, sem Silviu Stoica volt román környezetvédelmi államtitkárnak nem kell kártérítést fizetnie a vállalatnak, amiért 2007. szeptemberében felfüggesztették a beruházás engedélyezési folyamatát. Az RMGC még nem döntötte el, hogy él-e fellebbezési jogával a legfelső bíróságon.

Az RMGC azért perelte be a tavaly decemberben leköszönt, a liberális Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök által vezetett román kormány környezetvédelmi minisztériumának a két vezetőjét - személyesen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt miniszterét és az államtitkárt -, mert szerintük indokolatlanul függesztették fel a beruházás engedélyezési folyamatát. 
Korodiék arra hivatkozva tették ezt meg, hogy a vállalat változatlan formában, gyakorlatilag ugyanazt a településrendezési engedélyt nyújtotta be a szaktárcához, amit korábban érvénytelenített egy romániai bíróság. A kanadai-román vegyes vállalat továbbra is azt állítja, hogy az engedélyeztetéshez sem az európai, sem a romániai törvények szerint nem kötelező felmutatni ilyen engedélyt.
Az RMGC a volt miniszter és államtitkár ellen benyújtott keresetben majdnem 1 millió euró kártérítést követelt. A bíróság azonban helyt adott az alperesek által emelt procedurális kifogásnak, és elutasította a beruházó keresetét.     
A vállalat Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni Verespatakon, ahol becslések szerint 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst rejlik a földben. A kitermeléshez ciántechnológiát használnának, ami miatt számos román és külföldi civil szervezet ellenzi a beruházás megvalósulását.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!