Külföld

2009.09.09. 16:56

A kevesebb lány gyermek több szexmunkához vezethet Vietnámban

FMH - Az utóbbi években szokatlanul megnőtt a fiúk aránya a lányokhoz képest a vietnámi újszülöttek között, ami a szexmunka és az embercsempészet gyakoribbá válásához vezethet - közölte az ENSZ Népesedési Alap (UNFPA) jelentésében.

feol.hu

2000-ben még 106,2 fiú születése jutott 100 lányszületésre, ez az arány azonban 2008-ban már 112,1 volt a fiúk javára - áll az UNFPA jelentésében. 2006 óta évente egy százalékkal növekszik az arányszám, így a szakemberek szerint három éven belül meghaladja a 115-öt.
2035-re a felnőtt "férfitöbblet" 10 százaléka lehet a női népességnek, ha a mostani trend nem fordul meg.
"A nőhiány növelheti a nyomást a korai nősülésre, emelheti a szexmunka iránti igényt, és a csempészhálózatok is bővülhetnek a kiegyensúlyozatlanság visszabillentésére" - állítja az UNFPA. Nemi hátterű erőszakra és embercsempészetre már vannak példák Vietnámban, teszi hozzá a jelentés.
A születési arány eltolódását az UNFPA szerint alapvetően az okozza, hogy a szülőknek lehetőségük van meghatározni, illetve kiválasztani a születendő gyerek nemét, a párok pedig egy-két fiúra vágynak. Az évszázadok óta földművelésre épülő gazdaságú, jelenleg 86 millió lakosú Vietnámban a szülők előnyben részesítik a fiú utódokat.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!