Külföld

2009.10.20. 15:15

Lesz újabb elnökválasztás Afganisztánban

FMH - Második fordulót tartanak november 7-én az afganisztáni elnökválasztáson, miután csalások miatt érvénytelenítették a szavazatok egy részét, és egyik jelölt sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát - jelentette be kedden Kabulban az afgán választási bizottság.

feol.hu

A két első helyen végzett elnökjelölt beleegyezett a második fordulóba.
A testület közlése szerint Hamid Karzai elnök végül a szavazatok 49,67 százalékát szerezte meg az elnökválasztás augusztus 20-i első fordulójában. Az elnök közölte, hogy elfogadja a választási visszaélések kivizsgálásával megbízott panaszbizottság megállapításait, és beleegyezik, hogy második fordulót tartsanak. Az Abdullah Abdullah volt külügyminiszterre leadott szavazatok arányát a választási bizottság nem közölte. A Democracy International nevű, választási megfigyelőket tömörítő szervezet azt közölte, hogy számításai szerint Abdullah a szavazatok 31,5 százalékát kapta. (A korábbi - most megváltoztatott - végeredmény szerint Karzai a szavazatok 54,6 százalékát kapta, s ezzel már az első fordulóban győzött.) 
November 7-én az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott két jelölt, Hamid Karzai és Abdullah Abdullah méri össze erejét. A választási bizottság elnöke közölte: minden készen áll a második forduló lebonyolítására. 
Hamid Karzai szinte azonnal elfogadta az eredményt és beleegyezett a második fordulóba. A leköszönő elnök sajtótájékoztatóján kijelentette: a második forduló "előrehaladást jelent a demokrácia szempontjából".
"Felszólítom népünket, hogy haladjon előre és vegyen részt a választások második fordulójában" - mondta.
Abdullah Abdullah szóvivője közölte: az elnökjelölt egyetért azzal, hogy "a törvénnyel összhangban" november 7-én második fordulót tartsanak. Mint közölte, "mindkét fél, Dr. Abdullah és Hamid Karzai is ragaszkodtak ahhoz, hogy a második fordulót a következő két hétben megtartsák". 
Nyugati diplomáciai források szerint a hét vége óta - a választási folyamat tiszteletben tartását sürgető nemzetközi nyomásra - jelentősen módosult a leköszönő elnök álláspontja, aki az elmúlt időszakban még hevesen visszautasította a második forduló megtartását. Ennek megszervezése azonban jelentős nehézségekbe ütközik, miután a múlt hónapban az iszlamista lázadók fokozták támadásaikat. A tél beálltával az ország számos régiója megközelíthetetlenné válik, és várhatóan az első fordulóénál (38,7 százalék) is alacsonyabb lesz a részvétel.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!