Külföld

2010.03.17. 14:07

Katasztrofális helyzetben vannak a kulturális intézmények Kárpátalján

Az új ukrán kormány művelődési minisztere szerint Ukrajnán belül Kárpátalján vannak a legrosszabb helyzetben a kulturális intézmények.

MTI

Mihajlo Kulinyak szerdai kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy katasztrofális a kárpátaljai kulturális létesítmények anyagi-műszaki ellátottsága, s szerinte egyenesen "romokról kell beszélni" a kérdéssel kapcsolatban. Mint hangsúlyozta, a megye fontosabb kulturális intézményeinek rekonstrukciója zsákutcába jutott, a megkezdett felújítások közül egyet sem fejeztek be - adta hírül az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.
A kulturális tárca vezetője közölte: az évek óta tartó, sokmilliós felújítási munkálatok ellenére is balesetveszélyes állapotban van a Kárpátalja megyei filharmónia (az egykori zsinagóga) ungvári épülete, s ugyanez mondható el az ungvári zenei-drámai színházról is, amelynek a tatarozása során több százezres értékben lopkodták szét a burkolásra szánt márványt és színesfémeket.
Nem megfelelő az Ungváron működő megyei honismereti múzeum helyiségeinek állapota, értékes festmények, éremkollekciók tűntek el a múzeumi gyűjteményekből - sorolta Kulinyak, hozzátéve, hogy Kárpátalja művelődési intézményeinek 95 százalékában a fűtés is hiányzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!