Külföld

2010.04.14. 15:23

Izrael cáfolja az etnikai tisztogatás veszélyét

Visszautasította egy izraeli katonai szóvivő szerdán azokat a vádakat, amelyek szerint a ciszjordániai tartózkodással kapcsolatos új katonai rendelkezés etnikai tisztogatás veszélyét rejtené magában.

MTI

A rendelkezés értelmében kitoloncolás vagy börtönbüntetés vár Ciszjordániában mindazokra, akik illegálisan, a megfelelő okmányok nélkül tartózkodnak a térségben. A szóban forgó rendelet egy 1969-es katonai intézkedés módosítása. Az eredeti rendelkezés a szomszédos arab államokból beszivárgó aktivistákkal szembeni fellépést szabályozta, míg az új szabály értelmében bárkit ki lehet toloncolni vagy hétéves börtönnel lehet sújtani, aki a szükséges okmányok hiányában tartózkodik az Izrael által 1967-ben megszállt területeken.
Izrael szerint a rendelet "kevés embert érint majd". Izraeli emberjogi csoportok szerint viszont az intézkedés áldozatául eshet több ezer palesztin, aki a Gázai övezetből települt át Ciszjordániába, vagy külföldön született, de ciszjordániai palesztinnal kötött házasságot, mert ők nem rendelkeznek olyan izraeli okmánnyal, amely ciszjordániai lakosként igazolná őket. Érintettek lehetnek továbbá azok a külföldiek, akik lejárt turistavízummal tartózkodnak Ciszjordániában.
Jordánia - amely lakosságának csaknem a fele palesztin - szerdán felszólította Izraelt, ne alkalmazza a rendeletet, amely ellen hétfőn már a szíriai elnök és az Arab Liga főtitkára is tiltakozott.
A Hamoked izraeli emberjogi szervezet szerdán felszólította a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nyomást a zsidó államra a rendelkezés eltörlése érdekében. "A negyedik genfi konvenció maradéktalanul tiltja a civilek erőszakos eltávolítását lakóhelyükről" - hangoztatta a szervezet közleményében.
A Hamoked szerint a módosítást olyan homályosan fogalmazták meg, hogy elvileg lehetővé tenné, hogy az izraeli katonai hatóság csaknem minden palesztin lakost eltávolítson Ciszjordániából. A Jordán folyó nyugati partvidékének megszállása óta a palesztinokat most először határozták meg "beszivárgóként" vagy "illegálisan ott tartózkodó külföldiekként" a saját területükön - háborgott a szervezet.
Egy névtelenséget kérő izraeli tisztviselő korábban azt mondta, az új rendelet jobban védi az érintettek jogait, mert a kitoloncolásra ítélt személyek ügyét ezentúl minden esetben egy arra kijelölt bizottság vizsgálja meg. Hozzátette: a gyakorlatban egyetlen külföldi állampolgárságú házastársat sem fog érinteni a rendelet, és a Gázai övezetből áttelepültek közül is csak kevesekre vonatkozik majd, mert többségük már szerepel a Palesztin Hatóság - Izrael által elfogadott - népesség-nyilvántartásában. A kitoloncolások elrendelésekor az izraeli hatóságok figyelembe veszik a családi kötelékeket, és azt, hogy mennyi ideje tartózkodik az illető Ciszjordániában - fűzte hozzá a tisztviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!