Külföld

2010.09.15. 17:35

Chilei bányabaleset: folytatják a második mentőakna fúrását

FMH - A beomlott chilei aranybányában rekedt munkások mentésére indított akció során egy második mentőaknát is fúrnak. A munkálatok azonban korábban megszakadtak egy eltörött fúrófej miatt, a hibát most orvosolták.

MTI

Hatnapos szünet szerdán után ismét munkába állították azt fúrógépet, amelyet a második mentőakna kifúrására vetettek be a chilei Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, ahol omlás következtében 33 bányász rekedt 700 méteres mélységben még augusztus 5-én.
A B-terv alapján elindított T-30 típusú munkagépet azért állították le korábban, mert 268 méter mélységben eltörött az egyik fúrófeje, s a már kivájt aknában ragadt.  
Az új fúrófejet az Egyesült Államokból kellett beszerezni, és időt vett igénybe az is, hogy eltávolítsák a furatot eltömítő törött alkatrészt.
Megkezdődtek az előkészületek egy harmadik alagút fúrására is. A C-terv alapján bevetésre kerülő 45 méter hosszú, eredetileg kőolajkutatáshoz használt fúrógép a legnagyobb a mentésben eddig bevetett berendezések közül, és várhatóan ez fog a leggyorsabban haladni.  
A szakemberek számításai szerint a mélyben rekedt bányászokhoz vezető alagútfúrás, majd a bányászok speciális kabinban, egyenként történő kimentése a legoptimálisabb esetben is eltart november elejéig, de lehet, hogy decemberig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!