Külföld

2010.10.13. 19:56

Chilei mentőakció: gyorsabban haladnak, mint remélték

FMH - Chilei idő szerint a nap végére felszínre kerülhet mind a 33 vájár, akik immár 69. napja egy beomlott chilei bánya foglyai - közölte szerda délután Laurence Golborne bányászati miniszter.

MTI

"Sokkal gyorsabban haladunk, mint reméltük" - tette hozzá a politikus, aki korábban 36-48 órás időtartammal számolt. 
A mentésért felelős mérnök, René Aguilar elmondta, hogy a kezdeti egy óra helyett most már csak 45-50 perc kell egy bányász felszínre hozásához. A vájárok több mint felét kimentették, a szerda hajnalban kezdődött munkálatok zökkenőmentesen haladnak. Elsőként Florencio Avalos élvezhette újra a friss levegőt, miután a 622 méter hosszú járaton át kihúzták.

A mentést a CNN is élőben közvetíti, klikk ide!

Javítási munkálatok miatt csaknem egy órára leállították helyi idő szerint szerda hajnalban a chilei bányászokat felszínre hozó mentőkabin működését. A szünet után gond nélkül folytatták a mentést, már kilenc bányász feljutott a felszínre.
Az ötödik bányász kimentése után a kapszula 48 percen keresztül nem működött, mert meg kellett olajozni a görgőit, hogy biztosítsák a kabin egyenletes haladását a furatban.
A mentést azonnal folytatták, és további négy vájárt hoztak a felszínre a több mint 600 méteres mélységből. Kilencedikként szabadították ki a csapat legidősebb tagját, a 63 éves Mario Gomezt, aki - miután kilépett a kabinból - hálája és megkönnyebbülése kifejezéseként egy chilei zászlót szorongatva térdre rogyott. Gomez, aki 12 éves kora óta bányában dolgozik, a vájárok körében gyakori tüdőbetegségben, szilikózisban szenved. A sorban utána következő bányászok is valamilyen egészségügyi problémával - magas vérnyomással, cukorbetegséggel, bőrproblémákkal - küzdenek.

Video a bányászok mentéséről:

Számos tévécsatorna világszerte élőben közvetíti a mentési folyamatot. Az akció eddig teljes sikerrel, zökkenőmentesen zajlott, ezért a mentés vezetői szinte szabad kezet adtak a média munkatársainak az esemény megörökítésére. Eredetileg egy hatalmas chilei zászlóval akarták eltakarni a kamerák elől a furatot, amelyen keresztül a mentőkabin közlekedik, de végül eltávolították a lobogót. "Ez a mentőakció olyan csodálatosan alakul, olyan megindító, hogy nincs okunk arra, hogy elrejtsük a világ elől - jelentette ki ragyogó arccal Sebastian Pinera chilei elnök az első bányász, Florencio Ávalos sikeres szabadulása után tartott sajtótájékoztatóján. 
A chilei nemzeti lobogót idéző fehér, kék és piros színre festett mentőkapszulát spanyolul Fénix 2 névre keresztelték a hamvaiból feltámadó mitikus madár után. A kabin másodpercenként átlagosan egy métert tesz meg, de szükség esetén - ha úgy ítélik meg, hogy a benne tartózkodó bányászt mielőbb felszínre kell hozni - az eszközt fel tudják gyorsítani három méter másodpercenkénti sebességre - közölte Jaime Manalich egészségügyi miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!