Külföld

2011.03.22. 08:40

A japán gazdasági miniszter bocsánatot kért a tűzoltóktól, akiket korábban megfenyegetett

Kaieda Banri japán gazdasági miniszter bocsánatot kért kedden azoktól a tűzoltóktól, akiket korábban állítólag feltételesen megfenyegetett, ha személyes biztonságuk féltése miatt nem lennének hajlandók részt venni a Fukusima-1 atomerőmű reaktorainak hűtésében.

MTI

A politikus közvetlenül nem ismerte el a fenyegetés tényét, csupán annyit mondott: "Amennyiben szavaim megsértették a tűzoltókat, akkor emiatt bocsánatot kérek".
A kijelentés azt követően hangzott el, hogy a tokiói prefektúra kormányzója tiltakozott a miniszterelnöknél amiatt, hogy a fukusimai atomerőmű mentési munkálataiban részt vevő tűzoltókat kötelezték: 13 órán keresztül egyfolytában dolgozzanak a reaktor hűtésén. A tokiói hatóságokhoz közeli források állították azt a miniszterről, hogy fenyegetőzött az engedetlen tűzoltók megbüntetésével.
Az ügyben Kan Naoto kormányfő már bocsánatot kért a tokiói kormányzótól.
A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár következtében kialakult helyzet kezelésére a japán hatóságok és a tokiói energiavállalatok egyesített koordinációs bizottságot hoztak létre. Ennek vezetője a kormányfő volt, akit időnként a gazdasági miniszter helyettesített.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!