Külföld

2011.03.28. 10:03

Líbia - a nyugat felé haladó felkelők elfoglaltak egy újabb várost (frissítve)

FMH - Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosát, Szirtet is bevették hétfő hajnalban a felkelők egyik szóvivőjük közlése szerint, de ezt független forrás egyelőre nem erősítette meg.

MTI

A francia vadászrepülők egy parancsnoki központra mértek légicsapást Tripolinál

A francia vadászrepülők a líbiai hadsereg "egyik jelentős parancsnoki központjára" mértek vasárnap este légicsapást Tripoli külvárosaitól tíz kilométerre, délre - közölte Párizsban a francia vezérkar szóvivője.  Thierry Burkhard hétfői tájékoztatása szerint a csapásokat a légierő és a haditengerészet vadászbombázói indították. 
 "A károk felmérése még folyamatban van", s a vezérkar azt bizalmas információként kezeli - mondta a védelmi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón a szóvivő.

 Román repülőterekről is támogathatják az amerikai légierő líbiai bevetéseit

Román repülőterekről is felszállhatnak amerikai légi utántöltő repülőgépek az ENSZ felhatalmazásával folyó líbiai hadművelet támogatására - jelentette be hétfőn a bukaresti köztársasági elnöki hivatal.  Az államfő az ország legfelső védelmi tanácsával konzultálva hozta meg a döntést arról, hogy Románia repülőterein is állomásozhatnak, és onnan indulhatnak amerikai tartálygépek, amelyek az ENSZ BT 1973. számú határozatának végrehajtásában vesznek részt.
 Románia 2004 óta a NATO tagja, és az Egyesült Államok szoros szövetségese. A múlt héten bejelentette, hogy egy fregattot küld a líbiai partokhoz a fegyverembargó betartatása céljából.

Telefonon tárgyalnak Líbiáról a nyugati vezetők

Telefonos konferenciabeszélgetést kezdtek Líbiáról az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vezetői - közölte hétfőn egy a francia köztársasági elnöki hivatalhoz közel álló forrás. David Cameron brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia elnök a líbiai politikai átmenetre vonatkozó francia-brit javaslatot beszéli meg Barack Obama amerikai államfővel és Angela Merkel német kancellárral, s egyben előkészítik a líbiai kérdéskörben keddre Londonba összehívott nemzetközi tanácskozást is.

Sarkozy és Cameron azonnali távozásra szólította fel Kadhafit

Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök hétfőn közös közleményben szólította fel azonnali távozásra Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, híveit pedig arra kérte, hogy "addig hagyják el őt, ameddig nem lesz túl késő". A Líbia elleni nemzetközi koalícióban résztvevő államok, valamint az Arab Liga és az Afrikai Unió külügyminiszteri szintű keddi londoni találkozója előtt a két ország vezetője egyben arra kérte a líbiai ellenzéket tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy kezdeményezzen "nemzeti politikai párbeszédet" az "átmenet megszervezésének" érdekében.

Fokozatosan vonja magához a NATO a műveletek irányítását

Nem "egyetlen gombnyomásra", hanem fokozatosan, néhány nap alatt vonja teljesen megához a NATO a líbiai katonai műveletek irányítását - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Brüsszelben Oana Lungescu, az atlanti szervezet szóvivője. Mint mondta, az átadás-átvételi szakasz megkezdődött, a műveletben részt vevő országok sorra rendelik erőiket és kapacitásaikat a NATO hatáskörébe. Mindez néhány napig tart - tette hozzá.
 Az Észak-atlanti Tanács - a tagországokat a brüsszeli központban képviselő nagykövetek ülésén - vasárnap este döntött úgy, hogy a NATO nem csupán a Líbiával szembeni fegyverembargó betartatásának haditengerészeti feladatait, valamint a líbiai légtérben elrendelt repülési tilalom ellenőrzését fogja ellátni, hanem adott esetben légi csapást is mér azokra az erőkre, amelyek a líbiai polgárháborúban a civil lakosságot, illetve a lakott területeket fenyegetik.
 Charles Bouchard kanadai tábornok, akit a múlt pénteken neveztek ki a NATO líbiai katonai műveleteinek parancsnokává, a nápolyi főhadiszálláson tartott - az újságírók által Brüsszelből videókonferencián követett - sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a repülési tilalom biztosítását a szövetséges légierő már meg is kezdte. Hangsúlyozta, hogy légi csapások kizárólag a polgári lakosság veszélyeztetettsége esetén lesznek. Határozottan cáfolta azokat a vélekedéseket, miszerint a NATO valójában légi támogatást nyújtana a Moammer Kadhafi líbiai vezető erői ellen harcoló felkelőknek.
Eközben a diplomácia színterén már zajlanak az előkészületek és megfogalmazódnak elképzelések a líbiai polgárháború lezárását, a helyzet kívánatos rendezését illetően. Kedden Londonban mintegy negyven ország képviselője - köztük Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - tart értekezletet. Jelen lesz Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is.
Felmerült egy olyan olasz-német közös elképzelés, hogy a demokratikus Líbia megteremtésének könnyítése érdekében Kadhafi menedéket kaphatna valamelyik afrikai országban. 
 A brit külügyminisztérium azt közölte, hogy szorosan együttműködnek a líbiai ellenzékkel, de leszögezte azt is: a londoni értekezlet nem a leendő líbiai kormány összeállításáról szól majd, mert az a líbiai nép dolga. Egyelőre nem világos, hogy a felkelők képviselői - akik értesülések szerint a brit fővárosban tartózkodnak - hivatalosan részt vehetnek-e a konferencián.
 Megszólalt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is, aki szerint Törökország kész lenne átvenni az ellenőrzést a felkelők fő fészke, Bengázi - és annak repülőtere - felett. Erdogan úgy véli, onnan lehetne koordinálni a humanitárius támogatás eljuttatását a rászorulókhoz. 
 A spanyol kormány felfedte, hogy Kadhafi képviselői az elmúlt napokban kapcsolatfelvételt kezdeményeztek Madriddal, de elutasították őket.

Miszrátában vannak a kormányerők

Ellenőrzésük alá vonták Miszráta egy részét a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató fegyveres erők - ismerte be hétfőn a felkelők egyik szóvivője.A város egy része a lázadók kezén van, másik részét a Kadhafihoz hű erők ellenőrzik - mondta a szóvivő.
A tripoli kormány azt állítja, hogy "felszabadította" a várost. Részleteket nem tudni.

A nyugat felé haladó felkelők elfoglaltak egy újabb várost

A líbiai tengerparton nyugat felé nyomuló felkelők hétfőn elfoglaltak egy újabb várost, a Ben-Dzsavádtól 20 kilométerrel nyugatra fekvő en-Naufalíját, és így már csak 120 kilométerre vannak Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosától, Szirttől - jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió. Ben-Dzsavádot vasárnap foglalták el a felkelők. A Reuters tudósítója kelet felé körülbelül öt kilométeres távolságból halotta a naufalíjai lövéseket és robbanásokat.
Az al-Dzsazíra szerint Kadhafi erőinek állásai hétfő délben mintegy 90 kilométerrel nyugatra voltak en-Naufalíjától, vagyis 30 kilométerrel keletre Szirttől. "Ez a frontvonal. A hadsereg megállt ott, mi pedig itt" - mondta egy 21 éves lázadó a tudósítónak egy Ben-Dzsavádtól nyugatra lévő ellenőrzőpontnál.
A felkelők korábban azt állították, hogy elfoglalták Szirtet, amit azonban nem támaszt alá semmi, sőt minden tudósítói beszámoló az ellenkezőjéről szól. A felkelők kezén van viszont a tőle 150 kilométerrel északnyugatra lévő Miszráta és az attól még 50 kilométerre fekvő Zenten.
A helyszínen tartózkodó felkelők beszámolói szerint hétfő reggel és délelőtt mindkét várost lőtték Kadhafi erői. Egyik szóvivőjük Miszrátából elmondta az al-Dzsazírának, hogy a városban Kadhafihoz hű orvlövészek lőnek háztetőkről. Egy másik szóvivő azt mondta a tévének, hogy nyolc emberüket veszítették el a kormányerőkkel vívott harcokban, 24-en pedig megsebesültek.
A perzsa-öbölbeli Katar elismerte a felkelők vezetését, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot a líbiai nép egyetlen törvényes képviselőjének - jelentette hétfőn a katari hivatalos hírügynökség. Ennek előzménye, hogy a felkelők egy magas rangú tisztségviselője vasárnap közölte: Katar vállalta, hogy értékesíti azt a nyersolajat, amelyet a felkelők kezén lévő líbiai kutak termelnek.
"Ez az elismerés abból a meggyőződésből fakad, hogy a tanács gyakorlatilag Líbiának és baráti népének a képviselője lett" - mondta egy katari külügyminisztériumi tisztségviselő a QNA hírügynökség szerint. Katar a nyugati koalíció részeként, az arab országok közül elsőként péntek óta részt vesz a líbiai légtérzár fenntartásában.

Tudósítók szerint Szirt nincs a felkelők kezén, Kadhafi erői megállították a nyugat felé nyomulást

Moammer Kadhafi líbiai vezető erői hétfő reggel megállították a felkelők nyugat felé nyomulását az ország tengerpartjának nagyjából a közepén található Ben-Dzsavád város nyugati kapujában - jelentette egy tudósító a helyszínről.
A felkelők nyugati irányú előrenyomulásuk során vasárnap elfoglalták a Ben-Dzsavádtól 50 kilométerrel keletre lévő Rász-el-Unúfot, majd tovább haladtak, de Ben-Dzsavád nyugati kapujában a Kadhafihoz hű erők - kisteherautókon mozgó géppuskások - ellenállásába ütköztek. Ekkor a felkelők visszahúzódtak Ben-Dzsavádba, majd onnét tüzérségi fegyverekkel lőtték a kormányerőket.
Noha Ben-Dzsavád 140 kilométerrel keletre van Szirttől, a felkelők hajnalban azt közölték - független forrásból meg nem erősítetten -, hogy bevették ez utóbbi várost. A Reuters friss helyszíni tudósítása is azt támasztja alá, hogy Szirt - Kadhafi szülővárosa - nincs a felkelők kezén. A tudósító csak kormánykatonákat és rendőröket látott a városban, és semmi nyomát harcoknak. A tudósító a városi szemlén - más újságírókkal együtt - éppen a tripoli kormány szervezésében vett részt. Egy kormánytisztviselő azt állította őket tájékoztatva, hogy egyetlen felkelő sem közelítette meg a várost, egy katona pedig azt mondta, hogy a felkelők Ben-Dzsavádhoz vonultak vissza.
Szirtben vasárnap este és éjszaka voltak robbanások, és a város felett elrepültek nyugati koalíciós repülőgépek, amiből arra lehet következtetni, hogy bombáztak, de nem lehet tudni, hogy ez mennyire volt sikeres.  
Bizonyosan a felkelők kezén van viszont a Szirttől 200 kilométerrel nyugatra lévő Zenten városa. A felkelők egyik szóvivője elmondta hétfő reggel, hogy Kadhafi erői észak felől Grad típusú rakétákkal lövik Zentent.
A nyugati koalíciós erők gépei hajnalban bombázták a Zententől hatszáz kilométerrel délre lévő Szabha városát, és a támadásnak számos polgári áldozata van - jelentette a líbiai állami hírügynökség.

A felkelők állításuk szerint bevették Szirt városát

Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosát, Szirtet is bevették hétfő hajnalban a felkelők egyik szóvivőjük közlése szerint, de ezt független forrás egyelőre nem erősítette meg.
Samsziddin Abdulmola azt állította, hogy nem ütköztek a kormányerők jelentős ellenállásába.
Egy Szirtben tartózkodó külföldi újságíró a Reutersnek telefonon arról számolt be, hogy a város csendes.
A katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízió is Szirt bevételét jelentette hétfő reggel, ugyancsak a lázadók egyik képviselőjére hivatkozva. 
Egy másik újságíró a francia hírügynökséget tájékoztatva arról számolt be a városból, hogy hajnali 5 óra 20 és 5 óra 35 perc között kilenc nagy robbanást hallott, és hogy a nyugati koalíciós erők gépei repültek el a magasban. Ezekből arra következtetett, hogy a gépek bombáztak a városban. Légvédelmi fegyverek lövéseit nem hallotta. Ezt követően azonban nyugalom és csend lett, az utcák kihaltaknak tűntek. Nem volt jele annak, hogy felkelők lennének a városban.
Szirtből a koalíciós erők szombaton kezdődő légicsapásai elől sokan elmenekültek a sivatagba. Szemtanúk szerint vasárnap éjjel polgári lakosok több tucatnyi személygépkocsin nyugat felé hagyták el a várost, körülbelül húsz katonai járművet követve.
Ha város valóban a felkelők kezére került, akkor az megnyitja az utat csapataik előtt az előrenyomuláshoz Tripoli felé.
A város bevételének hírét a felkelők az ellenőrzésük alatt lévő legnagyobb városban, a Szirttől szárazföldön hatszáz kilométerrel keletre lévő Bengáziban levegőbe leadott lövésekkel és dudálással ünnepelték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!