Külföld

2011.04.06. 09:05

Ashton: a nemzetközi joggal ellentétes Izrael telepépítési tevékenysége

Mélységes csalódottságának adott hangot szerdán Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője amiatt, hogy a jeruzsálemi városi tanács döntése értelmében 942 új lakást építenek zsidók számára Gilóban, a város zömmel arabok lakta keleti részén.

MTI

Nyilatkozatában a főképviselő megjegyezte, hogy az unió szoros figyelemmel kíséri a további telepépítési tervek sorsát is. Ezek a tervek - szögezte le - ártalmas hatást válthatnak ki a már így is törékeny politikai környezetben.
Ashton megerősítette az EU álláspontját, miszerint a nemzetközi joggal ellentétes Izrael telepépítési tevékenysége a Jordán nyugati partján, beleértve Kelet-Jeruzsálemet. E telepépítés aláássa a felek közötti bizalmat, és a béke akadályát képezi - fogalmazott.
Az EU külpolitikájának irányítója emlékeztetett arra: az izraeli kormányzat cselekedetei ellentétesek a nemzetközi közösség sürgető felszólításaival, és szembe mennek azzal a törekvéssel, hogy olyan békés megoldást találjanak az izraeli-palesztin konfliktusra, amely egyszerre megőrzi Izrael biztonságát és érvényesíti a palesztinok jogát a saját államra.
"Ha valódi békét akarunk, akkor meg kell tudni oldani Jeruzsálem jogállásának kérdését" - hangsúlyozta Ashton, aki szerint Jeruzsálemnek mindkét állam fővárosává kell válnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!