Külföld

2011.04.06. 15:50

Külügyi államtitkár: erőszakmentesség, hitelesség, párbeszéd a fontos az arab eseményeknél

FMH - Az erőszakmentesség, a helyi felek közti politikai párbeszéd és a reformfolyamat hitelessége az a három alapelv, amelyet az Európai Unió minden esetben szem előtt tart az arab világban zajló eseményeknél - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár szerdán Strasbourgban, ahol Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai EU-főképviselő, valamint az Európai Unió magyar elnökségének képviseletében felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén a szíriai, jemeni, illetve bahreini helyzetről folytatott vitákban.

MTI

Magyar újságíróknak nyilatkozva Németh Zsolt kifejtette: az ülésen olyan országokról volt szó, ahol az "arab tavasz" keretében látványosan felerősödött vagy megjelent összetevőként az erőszak. 
Leszögezte: érdemi politikai reformokat csak erőszakmentesen lehet megvalósítani, az erőszak alkalmazása bármelyik oldalon a szándékkal ellentétes eredményre vezet. Az EU álláspontjának lényegét képezi az erőszak minden formájának megszüntetése.
Az unió pozíciója szerint a meghatározó politikai csoportok közötti párbeszéd beindítása ugyancsak kiemelten fontos tényezője egy békés és demokratikus átalakulási folyamatnak. 
"Bízunk abban, hogy a párbeszéd ezekben a konfliktushelyzetekben egyre inkább átveszi a párbeszéd hiányának helyét" - fogalmazott Németh Zsolt.
Azt is hangoztatta: annak a politikai és gazdasági reformfolyamatnak, amely kibontakozóban van, az adott államok által meghatározottnak kell lennie. Leszögezte: senki más nem fogja tudni megvalósítani ezen országok reformjait, csak az adott társadalmak. A nemzetközi közösség ugyanakkor segíteni tud abban, hogy a folyamat fenntartható és hiteles legyen - tette hozzá. 
Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Nyugatnak felül kell vizsgálnia eddigi szomszédságpolitikáját. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban a demokráciaépítésnek lényegesen nagyobb szerepet kell betöltenie a gazdasági jellegű, fejlesztéspolitikai hangsúlyú szomszédságpolitika mellett.
Kifejtette, hogy közép-európaiként az elnökségnek arra is feltétlenül fel kell hívnia a figyelmet, hogy fenn kell tartani a déli és a keleti szomszédokra vonatkozó politika közti egyensúlyt. 
Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta: mindegyik érintett ország esetében figyelmeztető jel, hogy Líbiában a nemzetközi közösség beavatkozott. A nemzetközi közösségben megfogalmazódott a védelem joga és felelőssége, benne az, hogy az ártatlanok védelme, a népirtás megelőzése elegendő indok a beavatkozáshoz - húzta alá. 
Németh Zsolt hangsúlyozta azt is: Ashton főképviselő kérte fel a magyar elnökséget, hogy helyettesítse az EP vitáiban. Erre a tavalyelőtt életbe lépett Lisszaboni Szerződés ad lehetőséget - fűzte hozzá.
Megjegyezte, hogy Martonyi János külügyminiszter éppen szintén Ashtont helyettesíti a közép-ázsiai csúcstalálkozón. 
Mindez azt is mutatja, hogy az uniós tevékenységben a Lisszaboni Szerződés újításai ellenére az elnökségnek továbbra is fontos külpolitikai szerepe van, minden kérdésben teljes körűen felkészültnek kell lennie - hangsúlyozta Németh Zsolt.
Plenáris ülésén az EP foglalkozott az elefántcsontparti belpolitikai konfliktussal is, amely - mint Németh Zsolt emlékeztetett - az elmúlt napokban eszkalálódott. 
Felszólalt az államtitkár abban a vitában is, amelynek témája a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó ENSZ-konferencián képviselendő uniós pozíció kialakítása volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!