Külföld

2011.04.14. 11:24

Líbia - A NATO repülőgépei Tripolit bombázták (frissítve)

A NATO repülőgépei csütörtökön a líbiai fővárost bombázták, és a Reuters helyszínen tartózkodó tudósítói négy robbanást hallottak.

MTI

 "Tripoli légi csapások célpontja. Polgári áldozatok vannak" - jelentette be az állami Al-Libiya televízió. A város délkeleti részéből füst szállt fel - közölték szemtanúk.
A Tripoli központjában lévő légvédelmi ágyúk tüzet nyitottak a délelőtti és kora délutáni órákban berepülő támadó gépekre.

Lázadók: mészárlás fenyeget Miszrátában

Líbiai lázadók arra figyelmeztettek csütörtökön, hogy mészárlás fenyegeti Miszráta városát a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők részéről, ha a NATO nem fokozza a kormányerők elleni csapásait. A felkelők arra figyelmeztettek, hogy mészárlás fenyegeti a várost, ha a NATO nem fokozza a kormányerők elleni csapásait.
A lázadók egyik szóvivője azt mondta, hogy a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csapatok a jelek szerint szándékosan civileket vesznek célba a hat hete ostromlott nyugat-líbiai nagyvárosban. Közlése szerint a halálos áldozatok többsége nő és gyermek, s a támadásnak áldozatul esett három, evakuálásra váró egyiptomi vendégmunkás is. A sebesültek száma több tucat - tette hozzá a szóvivő.
 Előző nap öt polgári személy halt meg a harcok következtében, és akkor is több tucatnyian sebesültek meg.
"Mészárlás fenyeget, ha a NATO nem avatkozik be határozottabban" - mondta telefonon a brit hírügynökségnek egy másik, Abdesz-Szalámként bemutatkozó szóvivő.
 Az utolsó, még a lázadók kezén lévő nyugat-líbiai városban hetek óta tartanak a súlyos összecsapások, s a felkelőket aggasztja, hogy a nyugati hatalmak részéről nem érzékelnek világos stratégiát Kadhafi eltávolítására.
A kormányerők orosz gyártmányú rakétákkal csütörtök hajnalban végrehajtott támadása Miszráta Kaszr Ahmad negyedét érte, amely a város lázadók kezén lévő kikötője közelében fekszik. A támadás megakadályozta egy katari hajó befutását is a kikötőbe.
 Az al-Dzsazíra hírtelevízió jelentése szerint délután a városrész több száz lakosa vonult az utcára, a Kadhafihoz hű csapatok folytonos tüzérségi és orvlövész támadásai ellen tüntetve.
A tiltakozók a Kaszr Ahmad negyed mecsetjénél gyűltek össze, a tömeg azt skandálta, hogy "A mártírok vére nem folyik hiába", s közben egyesek a lázadók zászlóját lobogtatták.
A képsorok hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni - tette hozzá a brit hírügynökség.
Nemzetközi segélyszervezetek és jogvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy Líbia harmadik legnagyobb városában egyre súlyosabb a humanitárius helyzet. Az emberek nem jutnak élelemhez és gyógyszerhez, s az aknatámadások és orvlövészek jelentette veszély miatt nem mernek az utcára kimenni, hogy beszerezzék a szükséges dolgokat. A lázadók szerint a helyzet napról napra romlik.

Nemzetközi tanácskozás a válság megoldásáról

A líbiai válság rendezéséről tartottak nemzetközi tanácskozást csütörtökön az egyiptomi fővárosban, az Arab Liga székhelyén. A kairói konferencia részvevői között jelen van Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A tanácskozáson Amr Músza, az Arab Liga főtitkára   és Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára elnököl. A fórum munkájában szerepet vállal Ekmeleddin Ihsanoglu, az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) főtitkára, valamint Jean Ping, az Afrikai Unió bizottságának elnöke.
Ahmed Ben Helli, az Arab Liga főtitkárának helyettese úgy fogalmazta meg a  konferencia célját, hogy megvizsgálja a líbiai válsággal kapcsolatos politikai kérdéseket, a megoldási lehetőségeket, valamint azt, hogyan koordinálják a részt vevő szervezetek erőfeszítéseit.
Ban Ki Mun politikai megoldást és azonnali tűzszünetet sürgetett Líbiában. Hangsúlyozta egyben a politikai folyamat megkezdésének szükségességét, hogy a líbiai nép megvalósíthassa törekvéseit. Az ENSZ főtitkára ismételten felszólította a szembenálló feleket, hogy azonnali hatállyal kössenek tűzszünetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!