Külföld

2011.05.05. 15:23

Több mint 300 embert tartóztattak le Szíriában

A szíriai biztonsági erők letartóztattak több mint 300 embert csütörtök hajnalban a Damaszkusz melletti Szakbában - közölte az AFP-vel egy meg nem nevezett jogvédő, megjegyezve, hogy az elfogottak között több vallási méltóság van.

MTI

A biztonsági erők ellenőrzőpontokat állítottak fel a kisvárosban, és egy lista alapján járták végig a házakat - tette hozzá. "Mielőtt bejöttek volna a városba, minden kommunikációs csatornát elvágtak. A lakók nem tanúsítottak ellenállást. A szakbai tüntetések mindig békések voltak" - mondta egy helyi lakos a Reuters brit hírügynökségnek. 
A névtelenül nyilatkozó emberi jogi aktivista szerint a biztonsági szolgálatok és a hadsereg vagy kétezer tagja hajtotta végre a letartóztatásokat.
A Damaszkuszhoz közeli helységben több ezer ember vonult az utcákra múlt pénteken.
A szíriai demokráciapárti tüntetők szerdán fogadkoztak, hogy a több városra kiterjedő tömeges letartóztatások ellenére folytatják "forradalmukat" a rezsim ellen. Ezúttal péntekre hirdettek demonstrációt minden lehetséges helyszínre. "Közeleg a szabadság, a nép meg fogja dönteni a rendszert" - olvasható A szíriai forradalom 2011 című honlapon, amelyet fiatal ellenzékiek hoztak létre. "A felelősségre vonás péntekjén szembeszegülünk az igazságtalansággal, az elnyomással, a félelemmel és felszabadítjuk magunkat!" - írják oldalukon a tüntetéseket szervező fiatalok.
A március közepe óta tartó, példa nélküli ellenzéki megmozdulások miatt egy emberjogi szervezet szerint eddig 8 ezren tűntek el vagy kerültek a rendőrségi őrizetbe. Több mint ötszázan vesztették életüket a tiltakozók és a biztonsági erők összecsapásában. 
Az Egyesült Államok "barbárnak minősítette" a demonstrációk erőszakos leverését, amelybe egy idő után a fegyveres erők is bekapcsolódtak. Az április 25-e óta ostrom alatt álló dél-szíriai Deraa városából csütörtökön kezdte meg a kivonulást a hadsereg. A hadsereg teljesítette küldetését: letartóztatta a terroristákat, és helyreállította a nyugalmat Deraában - közölte a szíriai állami televízió csütörtökön.
Eközben a hatóságok tankokat és erősítést küldtek a tengerparti Bánjász közelébe. "Úgy tűnik, mintha támadásra készülnének a város ellen, úgy, ahogy azt Deraában is tették" - mondta egy tüntető. "A helyzet nagyon aggasztó" - tette hozzá egy másik. A térségből több száz család elmenekült.
A nemzetközi közösség nagy felzúdulással fogadta a szíriai hatóságok erőszakos fellépését. Az Egyesült Államok és Olaszország csütörtökön figyelmeztette Damaszkuszt, hogy viselkedésének következményei lesznek. Mindkét ország további szankciókat fontolgat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!