Külföld

2011.06.14. 16:03

Törökország az erőszak beszüntetésére szólította fel Szíriát

A török kormányfő felszólította a szíriai államfőt, hogy sürgősen dolgozza ki a politikai reformok menetrendjét, illetve vessen véget az országában gyakorolt elnyomásnak - jelentette kedden az Anatólia hírügynökség.

MTI

Recep Tayyip Erdogan telefonon kérte Bassár el-Aszadot, hogy tartózkodjon a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakos fellépéstől. Egyúttal belpolitikai reformok mielőbbi életbe léptetését szorgalmazta.
Erdogan többször beszélt telefonon Aszaddal azóta, hogy tiltakozáshullám kezdődött a szíriai rezsim ellen. A szíriai államfő továbbra sem teljesíti a reformokra tett ígéreteit. Erdogan nemrég barbársággal vádolta a damaszkuszi rezsimet, a megtorlásokat pedig elfogadhatatlannak minősítette.
A két államférfi keddi telefonbeszélgetését Aszad kezdeményezte, hogy gratuláljon Erdogan pártjának a vasárnapi parlamenti választásokon aratott győzelméhez. Az alkalmat felhasználva Erdogan tiltakozott ama tüntetések ellen, amelyeket a szíriai rezsim hívei rendeztek az utóbbi napokban Törökország damaszkuszi nagykövetsége előtt.
A szíriai népi felkelés március 15-i kezdete óta 1200-an haltak meg a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban, a szíriai rendfenntartó erők 10 ezer embert vettek őrizetbe.
Törökország hatalmas menekültáradattal néz szembe, keddig összesen 8538 szíriai lépte át az ország déli határát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!