Külföld

2011.09.09. 07:20

1 ember miatt maradtak áram nélkül 5 millióan Amerikában

San Diego - Összesen csaknem ötmillió ember maradt áram nélkül helyi idő szerint csütörtökön az Egyesült Államok délnyugati csücskében, Dél-Kaliforniában és Mexikó északnyugati részén emberi tévedés okozta meghibásodás miatt.

MTI

San Diegóban és környékén 1,4 millió embert - és az arizonai Yumában további 50 ezret - érintett az áramkimaradás. A határ túloldalán, Mexikóban, Baja California államban a hivatalos közlés szerint 3,5 millióan maradtak áram nélkül.

A térségbeli áramszolgáltatók arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az áramszolgáltatást valószínűleg péntekig nem tudják helyreállítani.
A súlyos áramszünetet egy arizonai kisváros áramszolgáltatójának egyik dolgozója okozta, leállások láncolatát indítva el a térség hálózatában. Először a Dél-Kaliforniát ellátó nagyfeszültségű rendszer mondta fel a szolgálatot, percekkel később pedig leállt egy San Diego melletti atomerőmű.

A San Diegó-i nemzetközi repülőtéren törölték az összes induló járatot, s mivel a városban kialudtak a jelzőlámpák, leállt a közúti forgalom is. Többen liftekben rekedtek.

San Diegótól északra egy boltos, miután leállt a hűtőberendezés, az üzlet parkolójában elkezdte grillezni a marhahússzeleteket és a tonhalat, és úgy árulta.
A tájékoztatás szerint ugyanakkor nem jelentettek komoly bajt a Los Angeles és a mexikói határ között fekvő, csaknem másfél milliós nagyvárosból, hírek szerint a kórházakban rendben elindultak az áramfejlesztő generátorok.
A mexikói Baja California legnagyobb városában, az 1,3 milliós Tijuanában szintén zavarokat okozott a közlekedésben az áramszünet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!