Kultúra

2009.07.24. 02:28

Tegnap helyére került a dicsfény

Székesfehérvár - Augusztus első felében eredeti szépségében láthatjuk már a ciszterci templom oltárát. Most még a főoltár darabokban hever, ma kezdik el az újjáépítését.

Fejér Megyei Hírlap

Pálinkát hozni! - az emlékeztető felirat a restaurátorok ideiglenes műtermében pusztán szakmai. A kánikulára való tekintettel egyébként sem kíván most az ember semmi ütőset, a gyümölcspárlat itt is kizárólag a barokk faragványok aranyozás előtti tisztítására szolgál. A ciszterci templom hajója fölötti teremben öten dolgoznak Pák András, Jeney Zoltán és Szalay György restaurátor művészek irányításával. A szentélyben lévő főoltárnak, az áldozató rácsnak, az ablakoknak és az ajtóknak a restaurálása lassan a végéhez ér: - A munka 2007 novemberében kezdődött kutatással. Ezek során kiderült, hogy az eredeti állapotról szinte semmi forrásanyag nem maradt fenn - mondta Jeney Zoltán. - Letisztítottuk az átfestéseket, és feltártuk az eredeti márványozást, így derült ki, hogy az 1780-as évek végén elkészült oltárt két alkalommal festették át. Először az 1800-as évek elején, később az 1940-es években. Akkor kapta a mostanáig ismert homogén fehéres színt, ami valójában nem más, mint egyszerű olajfesték. Ez drasztikus, költségkímélő beavatkozás volt. A korhangulatnak megfelelő esztétizálás. Vegyszerrel, szikével hántottuk ezt le róla, előtűnt a márványozott alap, aminek a sérüléseit és aranyozását most javítjuk. A főoltár kilencven százalékát újra kellett aranyozni, 17 négyzetméternyi aranyat használtunk fel, az úgynevezett laparanyozás technikájával. A laparanyozás módszerét Pák András mutatja, egy jegyzettömböt vesz elő, ami legalábbis első látásra semmiben nem különbözik attól, lapjai között azonban 23,5 karátos aranylapok vannak. Ezeket a már korábban említett pálinkás (alkoholos) lemosás után egy alapozásra helyezik. Ez az eredeti hagyományos aranyozótechnika, a szobrok készítésének idején is így csinálhatták. Ennek az az előnye, hogy nem korrodálódik, nem veszíti el fényét, mint a korábban itt használt eljárás során, amikor bronzporral kenték be az aranyozott felületeket.

Bonyolította a munkát, hogy többször is átalakították szerkezetileg az oltárt. Mivel nem maradt fenn az eredeti állapotról feljegyzés, a restaurátorcsapat a barokk megjelenés visszaállítása mellett döntött. Ottjártunkkor a tabernákulom körüli faoszlopok márványt utánzó festésének felújításán dolgoztak éppen, az aranyozás már kész. A szentély újra felépítése most kezdődik - mindent darabjaira szedtek, és a szerkezet-megerősítést követően építik csak újjá. Egy állványon mellettünk Baumgartner Bernát angyalszobra, testét annak idején ennek is fehérre festették, most az egész ragyogóan csillog. Augusztus elején már mindent eredeti szépségében láthatunk. Szeptemberben a faszobrok restaurálása leáll, de remény van arra, hogy a templom többi része is hamarosan felújításra kerül. Hátra van még a híres Sambach-freskók felújítása. A falakon, a mennyezeten ugyanis még mindig látszanak a háborús emlékek. A géppisztolysorozatok nyomai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!