Kultúra

2010.08.06. 13:35

Történelmi kavalkád

Székesfehérvár - Péntektől, augusztus 6-ától szeptember végéig nyolc hét végén át történelmi alakok népesítik be a belvárost, ahol a színjátszók, a hagyományőrzőkjóvoltából megelevenedik a múlt.

Gábor Gina

A  péntek délutáni programok arra is szolgálnak, hogy hírverést csapjanak a szombat-vasárnapi látványosságoknak. Ma 17 órakor utcaszínházi játékokkal  és élőképes krónikával szórakoztatja  a publikumot  a belvárosban a Szabad Színház. Ez az   élőképes krónika fontos, visszatérő eleme lesz a történelmi kavalkádnak. Interaktív idegenvezetés ez, a játékos kedvű  közönség bevonásával. A  jelmezesek   felidézik a múltat, a történelmünk egy-egy fontos alakját: bemutatnak például Szent Istvánhoz  vagy  Mátyás királyhoz fűződő legendákat, felidézik Wathay kapitány elfogását, vagy  a reformkor jellegzetes figuráit, attól függően, hogy a belváros melyik pontjához érkezik a menet... Pénteken 18 órakor a színészek és a hagyományőrző egyesületek a palotavárosi lakónegyedből  vonulnak a belvárosba, és csalogatják a programokra az embereket. A Hősök terén 20 órakor a Gáspár Szilvia Jazz Band ad koncertet. 
Szombaton már délelőtt 10-től harcművészeti bemutatók várják a publikumot a Püspök-kútnál, 11 órakor és 17 órakor is lesz egyórás  élőképes krónika a belvárosban.  Az utcaszínházi játékok 15 órakor kezdődnek, a gyerekeket  viszont a Mátyás-szobor előtt várja az Árpád-kuckó, 16 órakor.  Az Országalmánál gólyalábasokkal találkozhatunk 18 órakor, 19 órakor pedig a történelmi felvonulás tanúi lehetnek azok, akik a péntekit  elmulasztották. A Városház téren 20 órakor Estefán királyunkról láthatunk szellemes legenda-mese produkciót, majd a Hungarikum együttes ad koncertet a Hősök terén. Vasárnap 11 és 17 órakor lesz élőképes krónika, 15 órákor kezdődnek az utcaszínházi játékok, 20 órakor a Hősök terén lép fel a Hungarikum együttes, majd fényekkel festik meg  a belvárosi épületeket. A hét végi programokkal azt szeretnék, ha  a fehérvári polgárok és turisták még jobban felfedeznék a kincsekben, történelmi emlékekben gazdag   Székesfehérvárt...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!