Kultúra

2010.09.22. 09:45

Kedvenc könyvem - Itt A skarlát betű!

FMH - Elérkeztünk népszerű könyvsorozatunk harmadik kötetéhez, az amerikai író, Nathaniel Hawthorne (18041864) első, egyben leghíresebb regényéhez, A skarlát betűhöz.

Fejér Megyei Hírlap


A nagy siker

 Féltucat film

Nathaniel Hawthorne amerikai regény- és novellaíró, a 19. századi amerikai irodalom kulcsfigurájának tollából rengeteg novellisztikus vázlat, krónikás jellegű novella és morális kérdéseket feszegető allegória született.  Egyik legnagyobb horderejű alkotását, A skarlát betű című regényét vagy féltucatszor feldolgozta már a filmes világ, gondoljunk csak az 1926-os Viktor Sjöström által rendezett Frances Marion-adaptációra, vagy a Robert G. Vignola dirigálta 1934-es változatra. Ám legtöbbünk talán az 1995-ös feldolgozást ismeri, amelyben  a főhős, Hester Prynne szerepére Demi Moore-t  kérték fel, amíg férjét, Roger Chillingworth-öt az Oscar-díjas Robert Duvall alakította. A házasságtörést elkövető Hester választottja, Arthur Dimmesdale tiszteletes szerepét Gary Oldman vállalta magára.


Izgultam érte!

A Megyei Művelődési Központ igazgatója, Juhász Zsófia egykor a televízióban látta  a történetet, a film hatására olvasta el a könyvet:
- Tiniként persze, nem azzal foglalkoztam, hogy Hester hogyan száll szembe a 17.  század dogmatizmusával. Inkább izgultam érte, mert  belegondolni is borzasztó volt, hogy milyen lehet megbélyegezve élni, felvállalni a törvénytelen gyermeket, és közben szerelmes lenni abba, aki  sosem fog felvállalni bennünket... A, mint adultery, azaz házasságtörés:  erről szól a regény. Ma  bulvárhír lehetne ez, efféle újságcímmel: "Rács mögött szülte meg gyermekét!"  Mára jócskán megváltozott a világ. Sokféle helyzetet elfogadunk, megértünk, és tényleg minden csoda három  napig tart...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!