Kultúra

2011.08.07. 06:46

Élőképekben elevenedik meg a város történelme

Székesfehérvár - A Történelmi Kavalkád, a nyár legtréfásabb eseménysorozata, a hétvégén kezdődött. Immár második éve szórakoztatják a nézőket, a turistákat és a városlakókat lovagrendek, kardforgatók, huszárok, csepűrágók, gólyalábasok, énekmondók és muzsikusok az augusztusi hétvégeken a belváros utcáin.

Kővári Gabriella

A Püspök-kút környékét és a Várfal Parkot lovagok és harcművészek lepték el, tábort ütöttek a csőszi hagyományőrzők és az I. András Király Lovagrend tagjai. A város legjelentősebb történelmi eseményei iránt érdeklődők játékos idegenvezetésen vehettek részt a Szabad Színház művészeinek előadásában, maguk is bevonódva a történetekbe.

- Idén kissé módosítottunk a rendezvényen: az ünnepi hétvégére, augusztus 19-20-21-ére is szerveztünk programokat. Fellép majd Kátai Zoltán énekmondó és a Kantiléna énekegyüttes, viszont a gyerekműsor anyagi okok miatt sajnos meghiúsulni látszik. Mindazonáltal még nem mondtam le róla, hogy addig még jelentkezhet egy jótékony szponzor, és be tudjuk mutatni a gólyalábasok szép ünnepi meséjét - mondta Nagy Judit, a Szabad Színház művészeti vezetője.

Az Élőképes Krónika útvonalán változtattak, mert a technikai próbán azzal szembesültek a színészek, hogy néhány épület, mint a megyei könyvtár, vagy a Lakatos utca omladozó házfalai nem kívánkoznak turistaszem elé, illetve a Hiemer-házat és az ezeréves házat felállványozták. Új résszel bővült a bemutató, de csak a Városháza felújításának befejeztével kerül majd a krónikába az Aranybulla története.

- Ezt a részt már a jövő évre készülve gondoltuk ki. Az Aranybulla nagyon fontos momentum Székesfehérvár történelmében, csakhogy oda nem tudjuk kivinni a turistákat, azonban a makettje a Városházán található. Ott mutatjuk meg, és meséljük el az első európai alkotmány kihirdetésének történetét - avatott Nagy Judit a részletekbe.

A város múltja iránt érdeklődők a színháztól Kovács Jenő órásmester órajátékáig időutazásszerűen követhetik végig a leglényegesebb történeteket, legendákat. Az idegenvezetés a színháztól indul egy reformkori képpel, ahol is megtudhatjuk, hogyan nem lett Petőfi színész Fehérváron. Az eredeti budai kapu és Varkocs várkapitány bemutatása után Mátyás és Beatrix esküvőjébe csöppenünk. Majd a város klasszikus kori szellemi centrumába kalauzolnak el bennünket korhű ruhákba öltözött "vendéglátóink" a megyei könyvtár és a ciszterci gimnázium által határolt téren. A Szent László Parkban szemtanúi lehetünk annak a legendának, amely szerint szent királyunk megmentett egy magyar leányt a kun vitéz fogságából. Ezután Wathay várkapitány elfogásának történetével ismerkedhetünk meg. A Romkertnél megelevenednek a nemzeti sírkertben nyugvó királyaink, és megtudjuk, kik és miért nem kerültek oda. A volt Szent István Bazilika Pipó tornyánál - a gyerekek legnagyobb örömére - bábokkal adják elő a Szent Korona történetét és bejárt útját. Ezután a Fejér megye címerében látható kép tárul szemünk elé: Szent István felajánlja országát Szűz Máriának az országalmánál. A Szent István Bazilika mellett, a városalapító Géza nagyfejedelem szobránál fejeződik be az Élőképes Krónika , és az órajátéknál ér véget a rendhagyó történelemóra.

A város vállalkozói különlegességekkel csatlakoztak az eseményhez. Országalma koktélt kortyolhatunk a színházzal szemben, a lovagi étteremben kóbor lovagi nyársat falatozhatunk, és úgynevezett királyi nyalatokkal hűsíthetjük le magunkat, ha az idő melegebbre fordulna. Kérdésekre adott helyes válaszokért, illetve adományokért cserébe megnyerhetjük Mujkó sapkáját és a Szent Koronát, amelyet egy helyi pék sütött friss, omlós perecésztából.

Léteznek a Szabad Színház művészei által még be nem mutatott fehérvári legendák. Siklósi Gyula régészprofesszor ígéretet tett rá, hogy segít egy "haladó" csoport létrehozásában azok számára, akik már látták az "Élőképes Krónika 1-et", azonban a belváros munkálatai miatt ez a terv ezen a nyáron még nem valósulhatott meg.

Barátok, a rendezvénnyel rokonszenvezők is együtt vonulnak már idén a színészekkel, Nagy Judit azt reméli, hogy később a lakók is kedvet kapnak rá.

- Szeretném, ha idővel nagyszabású eseménnyé válhatna a Történelmi Kavalkád, a Savaria karneválhoz hasonló módon. Bérelhető vagy megvásárolt ruhákban állhatnának be közénk a számukra kedves zászló alatt mindazok, akik kedvet éreznek a közös vonuláshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!