Kultúra

2013.10.20. 14:27

A jó játék nevel és szórakoztat

Székesfehérvár – Játékidő – Játéktér címmel rendezték meg az idén azt konferenciát, amellyel minden évben Moskovszky Éva emléke előtt tisztelegnek, ilyenkor ősszel, a gyűjtő születésének évfordulóján a Hetedhét Játékmúzeumban.

Munkatársainktól

A tanácskozás első szakaszában a régi idők játékait vették górcső alá, majd arról esett szó, hogy a muzeális értékű játékokkal, a magyarországi tárlatokon a muzeológusok milyen elvek alapján rendezik be a tereket...

– Kiváló alkalom ez a konferencia arra, hogy a különböző szakmai területek, képviselői találkozzanak. Az előadók között vannak történészek, néprajzosok és művészettörténészek is – hangoztatta a megnyitó előtt Szűcs Erzsébet, a városi képtár igazgatója. A konferenciát Gurmai Beáta, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Közgyűjteményi Főosztályának főtanácsosa nyitotta meg: – A kivételes helyi kezdeményezések különleges eredményeket hoznak létre. Ilyen a Moskovszky-gyűjtemény. A jól működő – a helyi közösség tagjai által magukénak érzett – muzeális intézmény egyszerre eredménye, kifejeződése és inspirálója a közösségi összefogásnak.–mondta.

 



Györgyi Erzsébet (Fotó: Koppán Viktor)

 

Györgyi Erzsébet néprajzkutató, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke a Moskovszky-gyűjtemény 13 napjáról beszélt, felelevenítve a kincsek Fehérvárra kerülésének történetét is. Hangsúlyozta: hazánk második legjelentősebb játékmúzeumaként a kiállítás egyik célja a hazai játékkultúra mozgósítása volt. Köztudomású, hogy Moskovszky Éva a táblás játékok kutatásával is foglalkozott, könyvet is írt a témáról: a konferencián Haider Edit beszélt arról, miféle táblás játékok szerepelnek a fehérvári gyűjteményben.

Szojka Emese előadásából pedig az is kiderült, hogy a vándorhintások tárgyai fontos kultúrtörténeti és technikatörténeti adalékokkal szolgálnak. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum igazgatója pedig azt mutatta be, hogy a gyűjteményben szereplő játékok eredetének vizsgálatával izgalmas emberi sorsokra bukkanunk. A délutánt Rocháné Bűdy Annamária, játékkutató kitekintése zárta, ő a bécsi Wien Múzeum játékkiállításáról mesélt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!