Kultúra

2013.11.03. 21:02

Muzsika az emlékezés ünnepén

Székesfehérvár – A Nagyboldogasszony Ciszterci Templomban szombaton este Kővári Péter orgonaművész koncertje tette meghittebbé, teljesebbé az emlékezés ünnepét.

Müller Anikó Hanga

A Fischer Annie ösztöndíjas, fiatal orgonaművész, Kővári Péter visszatérő vendégnek számít Fehérváron. Pirkadat című műsorában most J.S Bach, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán művei csendültek fel. Az orgonaművész és a fehérvári Cserta Balázs (minden fúvós hangszer ismerője) a napokban készített lemezfelvételt a Zircen, a ciszterci apátságban.


Kővári Péter orgonaművész Pirkadat című műsorát adta elő (Fotó: Koppán Viktor)



Kővári Péter és Cserta Balázs a napokban a zirci apátságban rögzítette hamarosan megjelenő lemezének felvételét. A zirci ciszterci bazilika orgonái igen kedveltek a művészek körében. Az 1754-ben készült három billentyűsoros, 44 regiszteres, német romantikus stílusú koncerthangszer sípjainak száma közel háromezer, a legnagyobb öt méter, a legkisebb alig néhány centiméter, a szentélyben lévő pedig 1770-ből való. A napokban újra lemezfelvétel készült a két hangszeren Cserta Balázs tárogató- (illetve mindenfajta fúvós hangszer ismerője) és Kővári Péter orgonaművész közreműködésével. Rendhagyó hangszerelés, ünnepi hangulat, improvizáció és fiatalos lendület jellemzi a közeljövőben megjelenő lemezt, amelyen népdalfeldolgozások szerepelnek dudával és orgonával.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!