Kultúra

2014.03.09. 19:05

Harmónia és játékosság

Székesfehérvár - Jászol és kereszt a Szent Korona Galériában látható emlékkiállítás címe, a tárlat Molnár C. Pál (1894-1981) műveit mutatja be.

Szabó Zoltán

A cím alapján arra gondolhatnánk, hogy a kiállításon az alkotó vallásos témájú művei szerepelnek. Természetesen vannak ilyenek is, a galéria első termében láthatók. a másikban azonban ott vannak tájképei, portréi, ha úgy tetszik, profánabb festményei. Más kérdés, hogy utóbbi alkotásaiban is a mediterrán hangulat a neoklasszicista nyugalommal párosul, így oldódik fel nála a nyugtalanság, a mozgalmasság az elmélyülésben, végső soron a transzcendenciában, így lehetett kiváló egyházi és díszítő festő. A megnyitón Spányi Antal megyés püspök is köszöntőt mondott, és így fogalmazott: Molnár C. Pál hosszú utat járt meg, amíg a művészete kiteljesedett. Sok mindent látott, sok mindent tapasztalt, sok mindenen keresztülment. A harmóniát, a békességet tudta ábrázolni a maga csendességeivel, harmóniát árasztó képeivel. Művészete sajátos módon tanúságtétel is. Olyan ember áll előttünk alkotásain keresztül, aki nemcsak mutatja, hanem magában hordozza a szépséget és a harmóniát.



A művész, Molnár C. Pál unokája, Csillag Péter és felesége, Csillag Éva, a hagyaték őrzői, gondozói

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója, Smohay András művészettörténész nyitotta meg a kiállítást. Elmondta, hogy 16 évvel ezelőtt, 16 éves korában életre szóló élményt adott neki két székesfehérvári tárlat,: a Kovács Péter rendezésében megvalósult Kondor Béla emlékkiállítás 1998-ban a Csók István Képtárban majd egy évvel később a Molnár C. Pál életművét bemutató tárlat a Szent Korona Galériában. Ezek nélkül a kiállítások nélkül talán más pályát választott volna.



Molnár C. Pál vallásos témájú képei az első teremben láthatók (Fotó: Koppán Viktor)

Most pedig az a megtiszteltetés érte, hogy Molnár C. Pál kiállítását méltathatja. Igaz, tette hozzá, a helyszín azonos és a művek egy része is visszatért, de hála Rosta Helga kolléganője intuíciójának, érzékenységének, sok kortárs képzőművész kiállításán edződött szemének egy egészen más kontextusba kerültek az alkotások, mint annak idején a Filep Sándor válogatásában megvalósult 1999-es tárlaton. Hozzátette: Molnár-C. Pál képei életigenlést, játékosságot, könnyed szellemességet sugároznak. A művek között járva-kelve az életet és hivatását szerető alkotóval találkozhatunk.

A megnyitón ott volt a művész unokája, Csillag Péter és felesége, Csillag Éva, a hagyaték őrzői, gondozói. Csillag Péter március 22-én, 16 órakor tárlatvezetést tart a galériában. A kiállítás április 12-ig tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!