Kultúra

2014.03.17. 15:05

Kővári Péter példaképe Bach, ki más?

A fiatal, tehetséges orgonaművész többször adott már hangversenyt Fejér megyében, Agárdon, Dinnyésen, Gárdonyban, Székesfehérváron is. Nemrégiben Veszprémben lépett fel.

Müller Anikó Hanga

Vastapssal kértek ráadást tőle minap a Szent Mihály főszékesegyházban tartott hangversenyén. Kővári Péter orgonaművész, karnagy, énekes, continuo-játékos 2001-ben lett a Bécsi Zeneművészeti Egyetem hallgatója. 2005-től tagja a világhírű, Grammy-díjjal is kitüntetett Arnold Schoenberg Kórusnak. A kórus tagjaként lehetősége volt olyan világhírű karmesterekkel együtt dolgozni, mint Nikolaus Harnoncourt, Claudio Abbado, Pierre Boulez, Fischer Ádám, Jean-Christophe Spinosi, Berrnard Haitink és Erwin Ortner. Sok orgonaművész a zongorával kezdi a pályafutását, később jut el a hangszerek királynőjéig, mely jelzőt méltán viseli az orgona. Erről így vall:

- Szerettem a zeneiskolába járni, de a zongora nem állt közel hozzám. A szüleim megmondták, mennyit kell gyakorolnom, amikor az az idő letelt, rohantam játszani, mondták is, ebből a gyerekből zenész biztos nem lesz. Amikor elkezdtem orgonán játszani, megjött a nagy szerelem a hangszerrel. Felvettek a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola orgona szakára, emellett a Kodály Zoltán Ének-Zenei Gimnázium tanulója voltam. Közben orgonáltam templomokban, Gárdonyban, Dinnyésen, Agárdon, Székesfehérváron és diákhangversenyeken szerepeltem, szólistaként és kísérőként. Harmadikos korom óta énekeltem, hál istennek a Kodály-módszernek köszönhetően a zenei alapokat már gyermekként elsajátíthattam.

Aztán 2008-ban master diplomát szerzett egyházzene szakon, vezénylés és magánének karon, 2010-ben pedig orgonaművész szakon. Tanárai kiemelkedő tehetségnek tartották. 2009-ben megkapta a Bécsi Zeneművészeti Egyetem ösztöndíját, 2010-ben a Tokyo Alapítvány fiatal tehetséges művészeknek szóló ösztöndíjával tüntette ki. Ez évben debütált kontratenorként Henry Purcell: Dido és Aenes c. operájából a Spirit szerepével a bécsi Musikvereinban. 2011-ben elnyerte a Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjat, 2013-ban Fischer Annie ösztöndíjas.

- Az érettségi után rögtön kimentem Bécsbe, elég bátor döntés volt, bár angolul már jól kommunikáltam, alig beszéltem németül. Beiratkoztam egy intenzív nyelvtanfolyamra, mert nagyon zavart a nyelvi korlát. Bécs a világ egyik legjelentősebb zenei központja. Vezénylést tanító professzorom, Erwin Ortner kórusvezető hívására bekerültem a Grammy-díjjal kitüntetett Arnold Schoenberg Kórusba.

A felvétel koncerten, fellépés közben készült a fiatal, tehetséges orgonaművészről, Kővári Péterről (Fotó: Ivanics Norbert)

Számos koncertet ad, itthon és külföldön egyaránt, mint hangszeres szólista, kamarazenész és continuo-játékos. Koncertorgonistaként meghívást kapott több országba, többek között Németországba, Lengyelországba és Szlovéniába. Tavaly márciustól novemberig, beleszámítva a kórusfellépéseket is, mindössze négy egybefüggő szabadnapja volt. Jelenleg doktori disszertációján dolgozik.

- Doktori disszertációmban a Mátyás templom zenei életét mutatom be az 1945-62 közötti időszakban. A téma izgalmas, mert a helyszín azon kevés templomok közé tartozik, ahol a kommunizmus ezen időszaka alatt is szinvonalas oratórikus egyházzene volt hallható, az itt fellépők bátorságának és áldozatos munkájának köszönhetően. Olyan műveket is bemutattak, melyeket másutt nem, ilyen Bach H-moll miséje is. Kemény idők voltak ezek, akik felvállalták az ügyet, retorziótól tarthattak. Minden tisztelet Bárdos Lajosnak, aki 1942-62-ig volt a templom ének- és zenekarának karnagya.

A fiatal orgonaművész első önálló CD lemeze 2011-ben jelent meg Quod barocum vocatur I., azaz A barokk szellem A barokk zene színei, a második 2013 karácsonyán, Királynemből Méltóság címmel. Ez utóbbit a magyar népi imádságos ének ihlette, melyet Daróci Bárdos Tamás dolgozott fel. Gyermekkori művészbarátjával, Cserta Balázzsal öt hangszeren játsszák az ünnepi zenéket, ezek szaxofon, tárogató, kecskeduda, kis-, és nagyorgona.

- Versenyeztünk Balázzsal, ki tudja híresebb emberhez eljuttatni karácsonyi lemezünket. Én a bécsi Musikverein egyik elnökségi tagjának ajándékoztam, aki egyben az osztrák Schubert Társaság elnöke is, Balázs pedig Rhoda Scottnak, akivel együtt lépett fel a Modern Art Orchestra jazz formáció tagjaként. Talán Balázs nyert.

Bécs és Agárd között ingázik.

- Megszoktam, hogy sokat utazok. Muszáj, hogy legyen szabadidőm is, volt, hogy túlhajtottam magam. Szeretek túrázni, kerékpározni, az erdőben lenni, úszni; a Velencei tó partján nőttem fel, de igazán úszni Ausztriában tanultam meg. Szeretek mindent kipróbálni, jártam trambulinugrásra is, de abba kellett hagynom, mert a nagy becsapódások megterhelik a kezet. Alapítása, 2012 óta aktív tagja vagyok a fehérvári AEGIS Alapítványnak, célunk a magyar kultúra értékeinek megőrzése, a minőségi művészeti munka felkarolása, kiemelkedő kortárs alkotók támogatása.

Veszprémben Bach művek prezentálásával lopta magát a közönség szívébe. Kedvenc zeneszerzője ki más is lehetne, mint Bach...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!