Kultúra

2014.07.06. 14:20

Sikert arattak kézműveseink

Budapest, Fejér - A múlt héten adták át a Magyar Kézműves Remek elismeréseket. Szép megyei sikerek születtek. A pályaművekből nyílt kiállítás július 3. és 27. között látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Klecska Ernő

A Magyar Kézműves Remek elismeréseket július 2-án Budapesten, a Vajdahunyadvárban adták át. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) pályázatára beadott 97 pályaműből 39 kapta meg a díjat, közülük négyet magas színvonala alapján külön is méltattak.

A Magyar Kézműves Remek címet a Fejér megyei 10 pályamunkából 5 kézműves nyerte el: Fekete Ildikó tojásíró (Alcsútdoboz), Kecskeméti Róbert citerakészítő (Sárszentmihály), Szabados Károly késes (Dunaújváros), Szepesi János fafaragó népi iparművész (Ercsi), Tóth Árpád késes népi iparművész (Sárbogárd). Szepesi János munkáját magas színvonala miatt külön is méltatták. A tavalyi pályázat és kiállítás kapcsán megtartott közönségszavazás különdíját a dunaújvárosi CsoKiss Csokoládé Manufaktúra érdemelte ki.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke, a díjátadó ünnepségen elmondta: a kormány támogatja a kamara célját, hogy felhívják a figyelmet a hagyományőrzésben fontos szerepet betöltő mesterekre és a kézművességre. A magyar kézművesipari termékek piaca jelentősen növelhető a turizmus révén is, de ehhez elengedhetetlen az újítóképesség megjelenése a kézművességben a hagyomány és a speciális tudás mellett. A politikus emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság növekedése már nemcsak az exportbővülésből, hanem a belső fogyasztás emelkedéséből is adódik.

A sárszentmihályi Kecskeméti Róbert(j) egyedi hasas citeráit hangolják a Magyar Kézműves Remek pályázatra beadott pályaművekből nyílt kiállításon a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (Fotó: MTI-Marjai János)

 

Parragh László, az MKIK elnöke úgy fogalmazott: a magyar gazdaság egyik kitörési pontja a szakképzés , amelyben a nagyvállalatok mellett a kézműves társadalom is fontos szerepet játszik. A Magyar Kézműves Remek elismerés az egyik legrangosabb magyar díj, a mostani pályázatra jelentkeztek a legtöbben, minden eddiginél színvonalasabb pályamunkák érkeztek.

A kézműipari vállalkozók teljes körét átfogó pályázati lehetőség elsősorban szakmai elismeréssel díjaz, marketing és megjelenési lehetőséget nyújt. Bár a díjak száma nincs korlátozva, ilyen formában szinte mégis egyedülálló elismerésről van szó.

A Magyar Kézműves Remek elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát - azaz termékcímkét készíthessen.

A címet elbíráló, neves szakembereket is felvonultató 11 tagú zsűri döntése meghozatalában több kiemelt követelmény volt. Ilyen a termékek eredetisége és egyedisége, a kivitelezés kiváló minősége, a funkcióhoz és formához igazodó kiemelkedő esztétikai színvonala és külső megjelenése, csomagolása, annak maradandósága és értékállósága, valamint turisztikai hasznosíthatósága, értékesíthetősége.

 

A kiállítás július 3. és 27. között látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Idén a felhívásra minden eddiginél színvonalasabb pályázati munkák érkeztek. Jól mutatja ezt, hogy egyedülálló módon szinte minden pályázatot kiállításra érdemesnek talált a zsűri, s minden eddiginél nagyobb arányban ítélt oda díjakat. Sok innovatív megoldást hordozó terméket is üdvözölhettük, ilyen például a mobil kerti konyha vagy a motoros bőrtáska kollekció.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!