Kultúra

2017.01.02. 19:25

Különös szilveszterek a világban

Van élet a tűzijáték, virsli, kabaré tengelyen túl is: most hegyvidéki szilveszterekről indiai és olaszországi élményekről meséltek nekünk.

Radics Tamásról, a 28 éves geológusról már többször írtunk: utazóként defininálja magát, aki imád hegyet mászni. Hat év alatt meghódította Magyarország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Svájc, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Románia, Montenegró, Kirgizisztán, Kabard és Balkárföld magaslatait. Legutóbb a Pireneusok spanyol oldalának első sikeres, magyar végigjárásáról beszélgettünk.

Nem meglepő tehát, hogy - ahogy barátai hívják, kisbetűvel - rada, a szilvesztereket is évről évre imádott magaslatai között tölti. - Inkább szenvedni - nevetett fel rögtön, mikor azt kérdeztük, regenerálódni, mentálisan kitisztulni, elmélyülni jár-e a magashegyekbe, még újévkor is. Ahogy rada fogalmazott, a Kárpátok körül szokott mászkálgatni ilyenkor, ugyancsak az ő szavaival élve, hozzá hasonló, „elvetemült emberekkel”, haverokkal. Az utóbbi években az Alacsony-Tátrában ünnepelt, máskor a Bukura-nyeregben 2200 méter magasan, a Retyezátban. Tavaly a Radnai-havasokban érte az éjfél, idén pedig a Bihar-hegységet célozta meg. (5. oldal)

Radics Tamásról, a 28 éves geológusról már többször írtunk: utazóként defininálja magát, aki imád hegyet mászni. Hat év alatt meghódította Magyarország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Svájc, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Románia, Montenegró, Kirgizisztán, Kabard és Balkárföld magaslatait. Legutóbb a Pireneusok spanyol oldalának első sikeres, magyar végigjárásáról beszélgettünk. Nem meglepő tehát, hogy - ahogy barátai hívják, kisbetűvel - rada, a szilvesztereket is évről évre imádott magaslatai között tölti.

Szeretik a hegyekben kezdeni az évet: a csoportkép a Gentiana-menedékháznál készült, a Retyezát-hegységben
Fotó: Radics Tamás

- Inkább szenvedni - nevetett fel rögtön, mikor azt kérdeztük, regenerálódni, mentálisan kitisztulni, elmélyülni jár-e a magashegyekbe, még újévkor is. Ahogy rada fogalmazott, a Kárpátok körül szokott mászkálgatni ilyenkor, ugyancsak az ő szavaival élve, hozzá hasonló, elvetemült emberekkel , haverokkal. Az utóbbi években az Alacsony-Tátrában ünnepelt, máskor a Bukura-nyeregben 2200 méter magasan, a Retyezátban. Tavaly a Radnai-havasokban érte az éjfél, idén a Bihar-hegységet célozta meg.

- Ez nem az ünneplésről szól: szeretem a hegyekben befejezni az évet, és ott elkezdeni. Azt remélem ilyenkor, hogy ez meghatározza az egész évemet - mondta.

Marco Bianchi olasz zongoraművész 1997-ben költözött Budapestre. Jelenleg Gárdonyban él feleségével, Bianchi-Tóth Évával, aki olaszországi szilveszteri élményeiről számolt be nekünk.

Évának már volt szerencséje megtapasztalni, milyen egy hamisítatlan, hangos olasz óévbúcsúztató, bár az elmúlt években Budapesten ünnepeltek férjével, idén pedig Gárdonyban töltötték a szilvesztert. - A Gellért-hegy teteje 20 percre volt tőlünk gyalog. Minden évben, amikor csak tehettük, a Gellért-hegy tetejéről néztük éjfélkor az egész várost beborító tűzijátékot - kezdte Éva. Gárdonyban még keresik az új Gellért-hegyüket, és biztosak abban, hogy megtalálják.

Tamás (középen) a Bukura-nyeregben 2200 méter magasan, a Retyezátban

- Néhány évvel ezelőtt alkalmam volt személyesen is részt venni Marcoval egy igazi közép-olaszországi szilveszteri vigasságon. Mint oly sok olasz ünnepre, a szilveszterre is jellemző a hangos (magyar fülnek már-már kiabálós) mulatság, rengeteg étellel, itallal, elsősorban a dolce vita édességeivel - fogalmazott Éva, majd hozzáfűzte:

- Olaszországban az év utolsó napján a legtöbben baráti társaságban kártyáznak, így várják az éjfélt. A legismertebb, tipikusan szilveszteri kártyajátékok a bestia és a stoppa, melyeket nápolyi kártyával játszanak. A nápolyi kártya a magyar kártyához hasonló, csak olasz figurákkal.

- Az olaszok a kártyajátékok mellett a tombola nevű társasjátékért rajonganak, akár karácsonyról, akár szilveszterről legyen szó. Hajnalig is kitartó lelkesedéssel tomboláznak a gyerekek és felnőttek egyaránt - idézte fel emlékeit Éva. Elmesélte, éjfélkor minden kis- és nagyvárosban tűzijáték van, emellett a legtöbben saját kertjükben, valamint a jellegzetes mediterrán tetőteraszokon is hozzájárulnak a tűzijáték sikeréhez.

Éjfél után a szilveszter elmaradhatatlan kelléke a pandoro és a pezsgő. A pandoro tradicionális olasz édesség, eredetileg Veronában készítették. Jelentése arany kenyér , a magyar kuglófhoz hasonló, ízesített kenyér. A január elsejei ebéd igazi ünnepnap az olasz családoknak, melyet azonban már nem baráti körben, hanem szigorúan a rokonokkal ünnepelnek.

A legtöbb ember nem szereti túlmisztifikálni az év utolsó és első napját, de ilyenkor a legtöbben akaratlanul is terveznek, álmodnak és fogadalmakat tesznek. Van, aki ilyenkor a hobbijának, szenvedélyének hódol, annak reményében, hogy ez az egész évet meghatározza majd. Másnak ez ugyanolyan nap, mint a többi. Egy kollégám például december 30-án szokott le örökre a cigarettáról. Egyrészt lázadásból, másrészt azért, hogy őt senki ne vádolhassa azzal, hogy ez csak egy elhamarkodott, közhelyes újévi fogadalom...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!