Martonvásár

2014.07.06. 15:50

Szunnyadó tehetségek ébresztése Martonvásáron

Martonvásár - A tehetséggondozó felnőttek olyanok, mint a felfedezők. Mindig új meglepetés és csoda vár rájuk. A művészeti iskolában, bár mindenki alkot, a legjobbak jó eséllyel startolhatnak.

Zsohár Melinda

Martonvásári Művészeti Iskola teljesítménye alapján elnyerte a Völgy-Vidék Tehetségpont címet, ahol még több lehetőség nyílik az általános iskolás korúak számos területen megmutatkozó képességeinek kibontására és fejlesztésére. A kisvárosban persze megszokottak a magas színvonalú művészeti előadások - néptánc, zene - mellett a képzőművészeti tárlatok, s a társműfajokban születő produkciók. A tizenévesek a tehetséggondozás során előbb megmutatják oroszlánkörmeiket , mint másutt, ahol később derül fény a még rejtőzködő képességekre. A martonvásári tehetségpontban számos új pedagógiai eszköz és új módszer válik elérhetővé, erősítik meg Nemes József igazgató és Bódi Árpád szakmai vezető. Az idén a művészeti iskola képzőművészeti tagozata kapott további alkotási lehetőséget a Nemzeti Tehetség Program nyertes pályázatán öt hónapon át, 1,4 millió forint támogatással. A záró kiállításon a tanárok és a szülők is meggyőződhettek róla, hogy érdemes volt!

- Hogy mi szükség van tehetséggondozó programra ott, ahol amúgy is ezzel foglalkoznak? - tette fel a kérdést Kárpáti József művész-tanár, aki évtizedek alatt vált a művészeti iskola ismert festő-tanárává. Köpönyegéből számos művészpalánta bújt ki, keresett új utakat több alkotói műfajban, alkalmazásban, szerzett ilyen irányú végzettséget.

- A gyerekek szívesen és sokat rajzolnak, aztán később abbahagyják. A valódi képzőművészeti tehetség eltérő időben és módon jelentkezik, míg a zenei tehetségek hamarabb kitűnnek. Iskolánkban heti négy órában tanulnak rajzot, az alkotómunkára és a rajzi képességek fejlesztésére azonban ez nem elegendő - hangsúlyozta.

Kárpáti József művész-tanár és tanítványai, akik részt vettek a Nemzeti Tehetség Programban (Fotó: A szerző)

- Az általunk Luna ez Solnak nevezett (Hold és Nap) programban tizenhárom, 12-18 éves gyereknek tudtunk biztosítani kiemelt körülményeket, anyagokat és eszközöket, szakmai segítséget az egyéni alkotói ambíciók erősítésére - mondta a tanár úr.

Hozzá visszajárnak az idősebb tanítványai, ezúttal középiskolás önkéntesek is segítettek a programban. Szeidl Krisztina, Czifra Eszter és Király Viktória már elindultak a maguk útján - Kárpáti Bence, Kárpáti József fia a grafika felé látszik elköteleződni.

A martonvásári alkotóházban a tanórán kívüli időben is tanulással, munkával töltöttek sok órát, a grafika, festészet, a szobrászat technikai alapismereteinek elsajátításával. A pályázat révén jutott idő a pécsi Csontváry Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria meglátogatására, az utaztatás és az étkezés költségeit is megkapták hozzá. A Képzőművészeti Egyetemen tanuló egykori martonvásári művészeti iskolások is be-beugrottak a jó hangulatú foglalkozásokra.

A záró tárlaton meglepően érett alkotások bizonyították a Luna et Sol eredményességét, a csatlakozó zenei előadás ünneppé tette az eseményt. A látványos és igényes gyermekmunkák között a tizenkét esztendős Kiss Kincső csendélete is azt példázza, hogy a tehetséggondozás előbbre hozhatja a szunnyadó képzőművészeti tehetség ébredését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!