Fejér évfordulós emlékei

2021.01.13. 07:35

30 centi hó esett hatvan évvel ezelőtt Fejér déli részén

Válogatás az elmúlt évtizedek híreiből.

Borsányi Bea

Forrás: shutterstock

Felkészültek a havazásra

Nincsenek hóakadályok, a vonatok menetrendszerűen közlekednek, a bányák felkészültek a hóakadályok elhárítására, a vidéki üzletek kéthetes raktári készlettel rendelkeznek – olvasható az 1961. január 13-án megjelent lapszám címoldalán. Az előző napon végig esett a hó és a cikk szerint a megye déli részén a hótakaró meghaladta a 30 centimétert.

Januári naposcsibék

1971. január 13-án címlapján közölt riportot az újság, aminek apropóját az adta, hogy a Tanácsi Baromfikeltető Állomás vezetője rendkívüli eseményre hívta fel a szerkesztőség figyelmét. Olyanra, amire addig még nem volt példa: januárban kikeltek az első naposcsibék. Másfél-két hónappal előbb a szokásosnál.

Béremelést is ígértek

1981. év elején számos írás megjelent arról, hogy zárták a nagy állami cégek és a termelőszövetkezetek az 1980-as évet, illetve az előző ötéves tervet. Mellettük azonban elkezdődött az aktuális évre is a tervszámok gyártása. Január 13-án éppen a Dunai Vasmű terveiről lehetett olvasni, s a cikkből az is kiderült, hogy a vállalat dolgozói létszámának növelése mellett a vasmű vezetése a tervezett nyereség megvalósulásának függvényében 4,5 százalékos bérfejlesztést tervezett.

Megérkezett Kati néni

20 évvel ezelőtt ezen a napon számolt be az újság arról, hogy ideiglenesen elhelyezték Kati néni szobrát a Liszt Ferenc utcában. A Városszépítő és Városvédő Egyesület azért kezdeményezte, hogy ideiglenesen állítsák fel a szobrot, mert kíváncsi volt a polgárok véleményére. A műemlékvédelmi hivatal akkor ugyanis nem adta meg Kati néni Liszt Ferenc utcai elhelyezéséhez a szakhatósági engedélyt. A művet véleményező képzőművészeti lektorátus a szobrot az Alba Plaza mellett állította volna fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!