Nádasdladány

2012.03.28. 12:15

Befejeződött a nádasdladányi könyvtár felújítása

Megújult a település egyik kulturális központjának, a községi könyvtárnak a belsője.

Siki Szabolcs

A nádasdladányi könyvtárra már régóta ráfért volna a felújítás, de valahogy mindig volt előbbre való feladat. Mostanra sikerült az évtizedes lemaradást pótolni.

Nagy László könyvtárvezető 2004 októbertől látja el a könyvtári teendőket, ekkor még Eta nénivel közösen dolgoztak, majd 2005-től már László az új könyvtáros. Elmondta, hogy korábban volt számos kisebb felújítás is. Például ereszcsatorna, gerenda, falak kisebb javítása történt meg.
A belső felújítás több mint két hónapot vett igénybe. A teljes elektromos hálózatot, a kapcsolókat, világító testeket is kicserélték. A mennyezet-szigeteléssel, álmennyezet felrakásával költségcsökkentő hatást várnak fűtés szempontjából. A belső festés és a padló burkolatcseréje is megtörtént. Néhány belső berendezés is megújult: fotelek, asztal, kiszolgáló pult cserélődött.
A könyvtárban megtalálhatóak a Nádasdy-könyvek is, valamint néhány éve az egyik adventi vasárnapon a református egyháztól kapott könyvcsomagot a község könyvtára, ebben egyháztörténeti könyvek és Biblia is megtalálható volt. Eddig  ilyen típusú könyvek nem voltak a könyvtárban.



Ott jártamkor a könyvtárvezető épp a selejtezést csinálta. Elmondta, hogy azon könyvek, amelyek már semmire sem használhatók (szakadt, telerajzolt), majd az iskolai papírgyűjtéshez kerülnek, de vannak olyanok, amelyek esetleg antikváriumokba, de akár a Nádasdy-kastélyban lévő könyvtár állományát is gyarapíthatnák. A könyvtárban 4 számítógéppel internet lehetőség is adott, ám van olyan időszak, hogy ha tíz lenne, az is kevés volna - hangsúlyozta László. Amíg nem férnek a géphez a várakozók, addig olvasgatnak vagy beszélgetnek. Szinte minden korosztályból van látogatónk - tette hozzá László, aki elmondta: a jövőben a külső szigetelést és a nyílászárók cseréjét szeretnék megvalósítani, ha a lehetőségeik úgy adódnak.
A nyitva tartása a következő a könyvtárnak: hétfő-szerda: 10 -12-ig, 14-16-ig és kedd-csütörtök 14-18-ig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!