Nádasdladány

2016.10.23. 15:37

"Nem születtem varázslónak" - Jótékonysági est Nádasdladányban

Szombat délután szép számmal megjelentek a segíteni akaró,adakozó emberek a Katolikus karitász csoport által szervezett rendezvényre.

Siki Szabolcs

Mondhatni zsúfolásig volt a Nádasdy kastély Nagyszalonja, ahol az alkalmat a Karitász csoport vezetője Puskásné Gazdag Mónika nyitotta meg. Köszöntőjében kitért egy kicsit a csoport bemutatására is. Megtudhattuk,hogy 2014 decemberében alakult. Első sorban az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került embereken illetve a beteg,idős személyeken próbálnak némi segítség nyújtással lenni. Veszprémi egyházmegyétől is sok segítséget kapnak amit a helyi csoport tovább oszt. Pl.Béres csepp melyből tíz családnak jutott,vagy a Nagyböjti élelmiszer csomag közel ötven kilónyi adomány gyűlt össze és ezzel is tíz családot segítettek. Hat kertművelő család vetőmagokhoz jutott a csoporton keresztül.

Fotó: Siki Szabolcs

47 kg almát osztottak szét,120kg burgonya vár jelenleg kiosztásra és Iskola kezdési utalvány is volt 55.000 ft. értékben. Puskásné a beszámolójában említést tett az éves keret nem túl jelentős összegéről ami 55.000 ft . Ami a településen lévő rászoruló családok számához viszonyítva nagyon csekély . Karácsony közeledtével szeretnének a rászoruló családokon egy kisebb segítséggel hozzájárulni amihez a szombati jótékonysági est adományával is bővülni fog. Jelen adománygyűjtés összegével fele-fele arányban osztozik a Katolikus egyház és a Karitász csoport. Tudtuk meg a vezetőtől.


Fotó: Siki Szabolcs

„Nem születtem varázslónak,csodát tenni nem tudok és azt hiszem már észre vetted a jó tündér sem én vagyok” kezdetű régi dal soraival kezdte beszédét Varga Tünde Nádasdladány polgármestere. Aki  úgy érzi,hogy ez a dal mintha a mai estéről szólna .Hiszi hogy ott és akkor csoda fog születni mert a jelenlévők tiszta szívvel,segíteni akarással jöttek még ha a jelen lévők közül is vannak akik mindennapi anyagi helyzetükkel is sokan küzdenek. Ha segítségről van szó,nem keresik  az okokat és nem kérdezik,  ki a hibás hanem azt nézik hogy miben tudnak segíteni. Mint polgármester asszonytól megtudtuk az Önkormányzat egész évben segíti a rászorulókat különböző segély formában. Élelmiszer adomány,tűzifa stb.

„Az Isten azért teremtette meg a zenét, hogy szavak nélkül tudjuk imádkozni.” idézettel zárta beszédét Varga Tünde.


Fotó: Siki Szabolcs

Természetesen Bohus Péter plébános is még a műsor megkezdése előtt néhány mondatot intézett a vendégekhez. Talán egy kicsit bemutatkozás is számára ez az alkalom mert sokukkal még nem találkozott. Péter atya elmondása szerint közel negyven év kihagyás után ismét hangszerhez ül és nem a maga dicsőségét keresi,hanem a Jó Isten ügyét szolgálni.

Péter atya zongora játékában elhangzottak: Liszt, Bach,Beethoven,Chopin,Bartók,Schubert ismertebb műveiből részletek. Közben Ősi községből érkezett dalkör vokális műveket adott elő:Szilágysági dalok,Handel,Purcell és Máté János:Himnusz énekét,az esten két részletben.

Tartalmas zenei délutánban volt része mindazoknak akik ellátogattak a kastélyba,csak úgy zengett a Nagyszalon! A kellemes őszi délután láttam néhány sétáló látogatót a parkban (biztos Ők is élvezték a hallottakat)de Én, ahogy összepárosítottam a két fajta dolgot-kint a parkban sétáló emberek bent a zongorajáték,minta egy kis időutazás lenne a néma film világában. Csodás volt számomra.


Fotó: Siki Szabolcs

Műsor folytatásában mindenkit invitáltak az Ősök csarnokába forró teára,(de kérhettünk finom habos kakaót is) és süteményre. (No és a Feri bácsi finom rétesére) A meghívón úgy szerepelt,hogy kávéházi hangulatban és tényleg megvolt az a feelengje. Néhány kis asztal,halk zene a magnóból és alkalmasint az Ősi dalkör egy-egy szép énekkel még ott is megörvendeztet bennünket kezükben a pislákoló mécsesekkel.

A jótékonysági estről hazafelé az jutott eszembe,hogy amikor a közismert showmen úgy köszön el ,hogy Beethoven a zene Mozartja akkor Bohus Péter ki vagy milyen titulust kaphatna 40 évnyi zenéből való kihagyás után aki mindvégig az összes műveket kotta nélkül és hibátlanul játszotta?

Mellékelt képek:1622-a Karitász csoport vezetője köszönti a megjelenteket,1631-Bohus Péter zongorajátéka,1646-Ősi dalkör,1649-az Ősök csarnokában az Ősi dalkörrel (kávéházi hangulatban)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!