Bulvár-celeb

2024.09.10. 08:49

Darth Vader örökre elhallgatott: meghalt a Star Wars kiváló színésze

Elhunyt James Earl Jones, akit a legtöbben a Star Wars-filmekből ismerhetnek, mint a Sötét Nagyúr, Darth Vader „hangját”.

MW

Dath Vader és Luke Skywalker

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A színész 93 éves korában, a New York állambeli Dutchess megyében, otthonában, szerettei körében hunyta le a szemét. James Earl Jones első filmszerepe 1964-ben volt a Dr. Strangelove című filmben, majd Darth Vader hangját kölcsönözte a Star Wars-filmekben: az eredeti trilógián túl A Sith-ek bosszújában, a Zsivány Egyesben, valamint a Skywalker korában is ő szólaltatta meg az ikonikus főgonoszt, és ő kölcsönözte a hangját Mufasának is az Oroszlánkirályban. 

Az Amerikába jöttem és a Vadászat a Vörös Októberre című filmekben is szerepelt, színházi pályafutása során pedig olyan darabokban lépett fel, mint a Lear király vagy a Macska a forró bádogtetőn. Munkásságát két Primetime Emmy-díjjal, egy Golden Globe-díjjal, két Tony-díjjal, egy Grammy-díjjal, valamint egy tiszteletbeli Oscar-díjjal is jutalmazták – írja cikkében a Ripost.  

James Earl Jonest gyászolják a rajongók és egykori kollégái is, akik a közösségi médiában tisztelegtek az elhunyt sztár előtt. Mark Hamill – aki a Star Warsban Darth Vader fiát, Luke Skywalkert alakította – rövid, de annál szívszorítóbb üzenettel búcsúzott tőle:

Nyugodj békében, apa!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!