Nincs harag

2 órája

Felbecsülhetetlen értékű ókori agyakorsót tört össze a kíváncsi kisfiú

Csak szerette volna megnézni, mi van benne.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: BearFotos

Véletlenül darabokra tört egy 3500 éves agyagkorsót egy kisfiú a haifai Hecht Múzeumban – jelentette a BBC. A lelet a bronzkorból származik, feltehetően eredetileg bort vagy olívaolajat tároltak benne. Az izraeli múzeum bejáratához közel, védőüveg nélkül volt kiállítva,

az intézmény ugyanis azt vallja, hogy különleges bája van a régészeti leleteket bármilyen akadály nélkül megmutatni.

A fiú apja elmondta, hogy a lelet azután esett a földre, hogy a fia egy kicsit elfordította a korsót, mert kíváncsi volt, mi van benne.

Az apát először megdöbbentette, amikor látta a fiát a 3500 éves korsó darabjaival, de aztán megnyugtatta, és beszélt a biztonsági őrrel. A múzeum jelezte, hogy vannak olyan esetek, amikor szándékos rongálás történik, és azoknak súlyos következményei is vannak. Ebben az esetben azonban nem ez történt, a korsót véletlenül törte össze a gyerek.

Az intézmény néhány nappal a történtek után meghívta a négy-öt éves fiút és családját, hogy körbevezessék a múzeumban. Egy szakértő pedig már azon dolgozik, hogy lehetőség szerint helyreállítsa a korsót, amit újra az eredeti helyén terveznek majd kiállítani. A múzeum a BBC-nek azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is szeretnék a lehető legtöbb leletet védőüveg vagy bármilyen leválasztás nélkül kiállítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!