Bulvár-celeb

2 órája

Négy rossz szokás, ami szívrohamhoz vezethet

Az alkohol, a dohányzás, a túlzott üdítőfogyasztás és a túlsúly külön-külön is veszélyes lehet, együttesen pedig könnyen szívrohamhoz vezethet.

MW

A szívroham okairól beszélt TikTok-videóban egy szívsebész

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Kitálalt Tiktokon egy orvos, aki több száz szívműtétet hajtott már végre. Elmondta, hogy mi az a négy dolog, ami a leggyakrabban okoz szívrohamot. Mindezt azok után, hogy kiderült, az Egyesült Királyságban évente több mint 170 ezer halálesetet okoz az érelzáródás okozta szívroham – a legnagyobb gyilkos férfiak és nők között, ahogy Dr. Jeremy E. London fogalmazott a közösségi médiában. 

Az első és legveszélyesebb kiváltó ok: a dohányzás.

Tönkreteszi a tüdődet, tüdőrákot okoz, érelzáródást, szívrohamot, sztrókot

- sorolta az orvos videójában.

Ezt követi a második legismertebb függőség: az alkohol, szeszesitalok fogyasztása. Mint mondja, 

az alkohol ugyanolyan toxikus és mérgező, mint a dohányzás.

 Ő is fogyasztott régen, de elmondása szerint életének egyik legmegváltoztatóbb pillanata lett, amikor felhagyott az ivásával. De azt is kiemelte:

A te tested. A te szabályaid. Te döntesz.

Harmadik az üdítőitalok. Ehhez túl sok mindent nem fűzött Dr. London. Egyszerűen annyit mondott: 

Ne idd meg, ennyi.

És végül a negyedik a kenyerek, tészták. 

A szívrohamhoz ugyanis gyakran a túlsúly vezet.

 A súly kontrolljához pedig diéta kell, amihez kerülni kell a finomított lisztet és magvakat. Az edzés a megfelelő kinézethez csupán 20 százalék, a többi étrend. A WHO szerint azoknak, akiknek a testtömegindexe (BMI-je) 25 felett van, azok enyhén túlsúlyosak, akiknek pedig 30 felett van, kórosan elhízottak. Utóbbiaknál gyakoriak a magas vérnyomásos problémák is, amik előbb-utóbb szintén szívrohamot okozhatnak – írja a LadBible.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!