Bulvár-celeb

3 órája

Lélegzetelállító szobrot találtak az elsüllyedt Titanic mellett (videó)

Lassan pusztul az óceán fenekén fekvő Titanic, és bár a hajó egy ikonikus darabja leomlott, közben csodálatos leletre bukkantak a kutatók.

MW

Látogatók Milánóban egy Titanic tematikájú interaktív kiállításon

Forrás: AFP

Leomlott a luxushajó orrán annak a korlátnak egy darabja, amelyet a Titanic című 1997-es film tett híressé  – derül ki a roncshoz tett legutóbbi expedíció által készített fotókból. Az 1912-ben elsüllyedt óceánjáró egyik leghíresebb részének pusztulása rávilágít az egész roncs állapotának folyamatos romlására – írja a BBC nyomán cikkében a Magyar Nemzet.

A korlát egy 2022-es expedíció képein még a helyén volt, bár már kezdett elhajolni. A roncsot és az abban talált tárgyakat kezelő RMS Titanic a júliusban és augusztusban zajló expedíció során két távirányítású víz alatti jármű segítségével kétmillió fotót és 24 órányi nagy felbontású videófelvételt készített. Jelenleg ezeket dologzzák fel, hogy végül összeállíthassanak egy részletes 3D-s digitális képet a kettészakadt roncsról és a környezetéről.

Az expedíciót szervező RMS Titanic gyűjteményi igazgatója, Tomasina Ray szerencsére jó hírrel is tudott szolgálni a Titanic-kal kapcsolatban, ugyanis megtalálták az úgynevezett versailles-i Diana-szobrot, amely annak idején a hajó első osztályának társalgóját díszítette, de amikor a hajó kettétört, kirepült a roncsból. A szobrot utoljára 1986-ban látták egy víz alatti vizsgálat során, és egyes szakértők attól tartottak, hogy örökre elveszett – írja a CNN amerikai hírtelevízió.

A hatvan centiméter magas szobrot az idei expedíció utolsó órái során sikerült megtalálni, miután a tudósok egy korábbi merülés képeit elemezve leszűkítették a területet.

Olyan volt, mintha tűt találtunk volna a szénakazalban, és az idei újrafelfedezés nagy jelentőségű volt

– mondta James Penca Titanic-kutató.

A szobrot egyelőre csak lefényképezték, azonban a tervek szerint jövőre egy újabb expedíció során több más tárggyal együtt ezt is felszínre hozzák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!