Krimi

2024.04.17. 16:34

Nyugtalanító: egyre több a medvetámadás a közvetlen szomszédunkban

Ebben az évben már 9 alkalommal támadtak emberre a medvék Szlovákiában.

MW

A medve nem játék

Forrás: Illusztráció / Shuttestock

Míg 2023-ban egész évben „mindössze” tizenkét esetről számoltak be, idén mostanáig már kilenc medvetámadás volt Szlovákiában. 

Az 1980-as évek vége óta Közép- és Kelet-Európában javult a környezetvédelem, ezért a medvék a Kárpátokon át visszatértek a természetes élőhelyükre, amelyek Romániától Nyugat-Ukrajnán át Szlovákiáig és Lengyelországig terjed.

„Szlovákiában az elmúlt években több medvetámadás is történt, köztük több mint egy évszázad után az első halálos támadás 2021-ben” – olvasható a The Guardian cikkében, amelyben arról a Lipótszentmiklóson történt márciusi esetről írnak, ahol egy medve sebesített meg két nap alatt öt embert. Az egyik túrázó nő pedig meghalt, miközben a medve elől menekülve lezuhant egy magaslatról. Később ezt a barnamedvét kilőtték.

Young,Brown,Bear,In,The,Forest.,Portrait,Of,Brown,Bear.
Hiába aranyos egy medvebocs, ha a közelben van az anyja
Fotó: Shutterstock

A legfrissebb támadás vasárnap történt: két túrázót sebesített meg súlyosan egy barnamedve a Polyána-hegység természetvédelmi területén. A túrázók állítólag letértek a kijelölt útvonalról. A támadás után mentőhelikopterrel kellett őket kórházba szállítani – írja cikkében a Boon.hu.

Arcukon, kezükön, illetve lábukon szerzett sérülésekkel szállították őket helikopteren Besztercebánya kórházába

– nyilatkozta a SOPSR besztercebányai természetvédő szervezet szóvivője.

Nem érdemes letérni a kijelölt túraútvonalról, ha kirándulunk
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A tavalyi év során több medveészlelés történt a Bükki Nemzeti Park és az Aggteleki Nemzeti Park területein: Aggtelek, Szilvásvárad környékén, valamint Bükkalja környéki településeken. A Bükki Nemzeti Park területén kameracsapda is rögzített medvét. Ebben az évben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében még nem láttak egy példányt sem szabadon kószálni a hatalmas ragadozók közül. 

Medvét láttam! Mit tegyek?

Ha bárki barnamedvét vagy a jelenlétére utaló jeleket látna, először mindig az adott nemzeti park igazgatóságával vegye fel a kapcsolatot. Pontos – helymeghatározással, fotóval alátámasztott – bejelentés esetén a nemzeti parkok munkatársai megvizsgálják a helyszínt – tájékoztatta tavaly a portált a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Medveriasztó

Hazánkban már szinte minden túraboltban kapható, de még alig ismert apró eszköz a medvecsengő, ami a medve lakta területek turistái körében igen elterjedt. Hátizsákra kötve, vagy kerékpárhoz erősítve az állandó mozgás hatására halk, de messze hallható csilingelő hangot ad. 

A medvecsengő távoltarthatja a bundás négylábúakat
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Hatékony, ugyanakkor állatbarát medveriasztó eszköz: a csengő hangja miatt a medve messze elkerüli a turistát. A medve ugyanis szinte sosem támadja meg közvetlenül az embert. A medvetámadások oka legtöbbször a váratlan találkozás, amikor a medve úgy érzékeli, hogy ő vagy a bocsa veszélyben van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!