Krimi

2024.06.01. 05:00

Döbbenetes ok miatt halhatott meg a Mount Everest idei 8. áldozata (videó)

Rettenetes következményei voltak és lehetnek a világ legmagasabb hegyén kialakult zsúfoltságnak.

MW

Az Everest mára már nem a magányos mászók paradicsoma, sokkal inkább "forgalmi dugók" helyszíne

Forrás: Illusztráció / Getty Images

Egy indiai hegymászó, a 46 éves Banshi Lal lett idén a nyolcadik halálos áldozat a Mount Everesten. Lalt a múlt héten mentették ki a hegyről, a kathmandui kórházban halt meg – közölte a nepáli minisztérium turisztikai osztálya. Bár Lal halálának pontos oka még nem ismert, expedíciós ügynöksége szerint akut hegyi betegség jelei mutatkoztak rajta. 

A halálával kapcsolatban azonban egyéb okok is felmerültek.

Egy Rajan Dwivedi nevű indiai hegymászó által megosztott videón a hegymászók "forgalmi dugója" látható, amint hosszú sorban egy keskeny jégcsíkon várakoznak, hogy feljussanak, míg Dwivedi és más hegymászók a leereszkedésre várnak. 

"A Mount Everest nem tréfa. A tömeg fő oka az időjárási ablak (az az időtartam, amikor nem kell szélsőséges időjárásra számítani - a szerk.), hogy elkerüljük a heves cirkáló széllökéseket, amelyek akár 100-240 mérföld per óra sebességűek is lehetnek. Számomra rémálom és kimerítő volt az ereszkedés, miközben hegymászók tömege tartott felfelé, hogy maximálisan kihasználja az időjárási ablakot" – mondta Dwivedi. Szerinte a kockázatok ellenére sokan megkísérlik a mászást, ami súlyos sérülésekhez és a hegy népszerűsége miatt környezetvédelmi aggályokhoz is vezethet.

Az alábbi döbbenetes videó nem sokkal azután készült, hogy Daniel Paterson brit hegymászót és nepáli serpáját, Pastenjit a csúcsról leereszkedés közben megölte a lezuhanó jég, amit egyértelműen a zsúfoltság okozott.

Nem ez az első alkalom, hogy az Everestet hegymászók és serpák lepték el, akik hosszú órákat voltak kénytelenek a fagyos időjárásban várakozni, mivel zsúfolt lett a fel- és le vezető ösvény. Kockázatos a hegymászók számára, ha feltartják egymást a hegyen, ugyanis így kimerítik az oxigénszintjüket, extrém alacsony hőmérsékletnek teszik ki magukat, ezek pedig betegségekhez és kimerültséghez vezethetnek – írja az Independent nyomán a Travelo.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!