Labdarúgás

2024.04.30. 11:02

Ki a BL-történelem legjobb edzője? Tuchel bejelentkezett (videó)

A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőinek első körének első játéknapján a Bayern München a Real Madridot fogadja. A két vezetőedző, Thomas Tuchel és Carlo Ancelotti többször találkozott már ellenfélként és kölcsönösen tiszteli egymást. A bajorok sikere esetén a német szakember lenne az első edző, aki három csapatot is döntőbe vezet a legrangosabb európai sorozatban. Tuchel az idény végén még sikeredzőként távozik a Bayerntől...

MW

Thomas Tuchel, a Bayern München vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének Bayern München–Arsenal visszavágó mérkőzése előtt a müncheni Allianz Arénában 2024. április 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szilágyi Anna

A német és a spanyol topklub 26 alkalommal játszott már egymás ellen az európai kupaporondon, a mérleg pedig meglehetősen kiegyenlített: 12 Real-siker mellett háromszor döntetlen, tizenegyszer pedig bajor győzelem született – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

A bajorok utolsó esélye

Az eddigi Bayern München–Real Madrid-mérkőzések mindegyikéről lehetne mondani öt-hat olyan jelenetet, amely örökre emlékezetes. Ráadásul mindegyiken volt két-három klasszikus páros csata is, s a két gigász párharcai során minden idők egyik legvisszataszítóbb pillanata is megtörtént a focipályán – olvasható az Origo oldalán.

A mostani szezonban nyújtott teljesítmény alapján a Real Madrid tűnik esélyesebbnek, már csak azért is, mert a Bayernnek 2011/2012 óta ez a leggyengébb idénye: a Német Kupában a nyolcaddöntőbe sem sikerült bejutnia, a Bundesligában pedig az első bajnoki címét szerző Bayer Leverkusen szakította meg a 11 éve tartó uralmát.

A Thomas Tuchel vezetőedző által irányított bajor csapatnak az idén így már csak a Bajnokok Ligájában van esélye trófeát nyerni. Ehhez azonban azt a Realt kellene kiejtenie az elődöntőben, amelyet BL-meccsen legutóbb 2012 áprilisában tudott legyőzni, az azóta lejátszott hét egymás elleni BL-találkozóból egy döntetlennel végződött, hatszor pedig a spanyol királyi gárda ünnepelhetett.

Ha a Bayern München bejut a döntőbe, ő lehet a BL és a BEK történetének első edzője, aki három különböző csapattal is finalista. A győzelmek alapján éppen jelenlegi riválisa, Carlo Ancelotti vezeti az örökrangsort, egyedül ő büszkélkedhet négy sikerrel, mögötte hárman (Bob Paisley, Zinedine Zidane és Pep Guardiola) következnek három-hárommal. Íme, az élmezőny:

Carlo Ancelotti: 4 BL-trófea – 2003, 2007 (mindkettő a Milannal), 2014, 2022 (Real Madrid)
Bob Paisley: 3 – 1977, 1978, 1981 (Liverpool)
Zinedine Zidane: 3 – 2016, 2017, 2018 (Real Madrid)
Pep Guardiola: 3 – 2009, 2011 (Barcelona), 2023 (Manchester City)

Érdekesség, hogy Guardiola a Bayernnel háromszor is az elődöntőig jutott, ám a döntőig egyszer sem. Érdemes még megemlíteni José Mourinhót, aki a Portóval (2004) és az Internazionaléval (2010) nyert Bajnokok Ligáját, a Chelsea-vel és a Real Madriddal viszont még csak a döntőbe se jutott be egyszer sem!

Tisztelik a Bayernt

A német és a spanyol óriás párharca a jelenlegi edzők személye miatt is különösen érdekes. Az olasz Carlo Ancelotti volt már a Bayern edzője is, most a Real kispadján tizedik alkalommal néz szembe német kollégájával, és a két tréner egymás elleni örökmérlege szempontjából valamivel jobban áll. Kettejük eddigi összecsapásai közül a Tuchel által irányított együttes négyszer győzött, Ancelotti tanítványai háromszor jártak sikerrel, kétszer pedig döntetlent játszottak egymással a két szakember csapatai – írta meg a Magyar Nemzet.

– Carlo Ancelotti egy legenda. Nagyon szerény, rendkívüli edző, és nem lehet eléggé nagyra értékelni – jelentette ki Thomas Tuchel, aki nagyon eltökélten áll minden mérkőzéshez. – Mindkét meccset úgy kezeljük, mintha döntő lenne. Hazai pályán mindenféleképpen nyerni akarunk, csúcshangulatra és maximális támogatásra van szükségünk, hogy átvészeljük majd a nehéz pillanatokat, a szurkolók segítsége is kell az előny megszerzéséhez – nyilatkozta a német edző, aki szerint a Realnál mindenkire figyelni kell: Rodrygo döntő gólokat lő, Vinícius Júnior remekül cselez és nagyon jó a befejezéseknél, Jude Bellingham pedig elképesztően sokat fejlődött. – Mindenki, aki a Real Madridban játszik, hozzászokott a nagy nyomáshoz, mi megpróbáljuk a legjobb megoldásokat megtalálni – hangsúlyozta Tuchel, aki a labdarúgás történetében az első edző lehet, aki több mint két együttest is elvezet a BL fináléjába, eddig ugyanis már megtette ezt a Chelsea-vel és a Paris Saint-Germainnel is.

A múlt az múlt, kedden más meccs következik. Ez egy elődöntő, és olyan ellenféllel nézünk szembe, amelynek megvannak az eszközei, a minősége, és ereje van a sikerhez. Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, szerintem nagyon kevesen gondolták, hogy így lesz

– kezdte mondandóját Ancelotti az edzés előtti sajtótájékoztatón.

– Nagyon tiszteljük a Bayernt, látványosan lépett túl az Arsenalon, és mi ezekből a meccsekből indulunk ki, nem az ellenfelünk Bundesliga-szezonjából. Figyelembe kell venni a bajorok Bajnokok Ligájában szerzett múltját, ez is komoly tényező – mondta el a rutinos olasz edző.

A hírek szerint a hazaiaknál Kingsley Coman, Bouna Sarr, Konrad Laimer és Matthijs de Ligt sem lesz bevethető, miközben Serge Gnabry, Jamal Musiala, Leroy Sané és Dayot Upamecano játéka is kérdéses. Madridi oldalon az eltiltott Dani Carvajal mellett David Alaba és Thibaut Courtois nem áll majd Ancelotti rendelkezésére, és kérdéses, hogy a brazil Rodrygo ott lehet-e majd a pályán.

Bajnokok Ligája, elődöntő

Bayern München (német)–Real Madrid (spanyol) 21.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában