Forma–1

2 órája

A mclarenes Lando Norris rajtolthat az élről vasárnap a Hungaroringen

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma–1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését a Hungaroringen, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről.

MW

A győztes Lando Norris, a McLaren brit versenyzője (k), a második helyezett Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője (b) és a harmadik Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma–1-es Magyar Nagydíj időmérő edzése után a mogyoródi Hungaroringen 2024. július 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A 24 éves pilótának ez az idei második és pályafutása harmadik pole pozíciója. Mellőle csapattársa, az ausztrál Oscar Piastri startolhat majd, mivel ő zárt másodikként az időmérőn, amelyet kétszer is félbe kellett szakítani piros zászlóval balesetek miatt. A harmadik rajthelyet a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője foglalhatja majd el.

A gyakorlatilag telt ház előtt rendezett időmérő előtt nagyjából 50 perccel szemerkélő eső érkezett a Hungaroringre, és a versenyzőknek ilyen körülmények között kellett megkezdeniük a körözést az első szakaszban. Ennek a résznek az egyik nagy vesztese Sergio Pérez lett, a Red Bull mexikói pilótája ugyanis 6:45 perccel a szakasz vége előtt a pálya hátsó részén megcsúszott a rázókövön, versenyautóját pedig a gumifalnak csapta. Emiatt piros zászlóval félbeszakították a kvalifikációt, s bár Pérez sértetlenül szállt ki, számára véget ért az időmérő. A folytatásra néhány perc szünet után már sor kerülhetett, és ugyancsak az első szakaszban búcsúzott a további küzdelemtől George Russell a Mercedesszel.

PÉREZ, Sergio
Sergio Perez, a Red Bull mexikói versenyzőjének összetört autóját szállítják el a Forma–1-es Magyar Nagydíj időmérő edzésén a mogyoródi Hungaroringen 2024. július 20-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A kvalifikáció második – már teljesen száraz aszfalton rendezett – etapjának végén Lewis Hamilton szurkolói izgulhattak, a Mercedes hétszeres világbajnok brit versenyzője ugyanis épphogy, a 10. helyen jutott tovább a harmadik szakaszba, miután az utolsó mért körén sem a német Nico Hülkenberg, sem pedig a finn Valtteri Bottas nem tudott jobb időt elérni.

A pole pozícióról döntő harmadik etapban előbb Verstappen teljesített egy nagyon jó kört, Norris azonban pillanatokkal később több mint három tizedmásodperccel gyorsabb volt a vb-címvédőnél. Néhány perc múlva Piastri jött fel másodiknak csapattársa mögé, míg Verstappen harmadik maradt. Ekkor Cunoda Juki (RB) a pálya felső szakaszán egy kigyorsítás közben a szalagkorlátnak csapódott, emiatt piros zászlóval ismét félbeszakították az edzést. A hátralévő alig több mint két perc alatt Verstappen már nem is hajtott ki a pályára, és másnak sem sikerült közel kerülnie a McLaren duójához. A brit istálló legutóbb 2012-ben ünnepelhetett pole pozíciót a Hungaroringen, akkor Hamilton volt a leggyorsabb az időmérőn.

Norris: van esélyünk a győzelemre

„A csapat szempontjából ez nagyon jó eredmény, és boldog vagyok a pole pozícióm miatt is. Érdekes körülmények voltak, holnap viszont sokkal melegebb lesz. De van esélyünk a győzelemre, és sok pontot gyűjthetünk, úgyhogy bízhatunk egy jó versenyben, már csak a közelmúltban elért eredményeink miatt is” – összegzett Norris az időmérőt követő sajtótájékoztatón.

Piastri elárulta, elsősorban a négyes kanyarban tudott még javítani a köridején, de azt is elismerte, hogy jobb időt is elérhetett volna.

Összességében boldog vagyok, mert gyors az autónk az egész hétvégén

– tette hozzá.

Verstappen úgy vélekedett, hogy vannak gondjaik az autóval, és kicsivel lassabbak, mint előzetesen várták.

Igyekeztünk optimalizálni a dolgainkat, ez most ennyire volt elég. Dolgoznunk kell, hogy holnap gyorsabbak tudjunk lenni

– nyilatkozta.

A 70 körös Magyar Nagydíj vasárnap 15 órakor rajtol a Hungaroringen.

Íme a teljes rajtsorrend:

   1. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
   2. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
   3. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
   4. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
   5. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, RB)
Cunoda Juki (japán, RB)
   6. sor:
Nico Hülkenberg (német, Haas)
Valtteri Bottas (finn, Sauber)
   7. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Logan Sargeant (amerikai, Williams)
   8. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
   9. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Csou Kuan-jü (kínai, Sauber)
   10. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Pierre Gasly (francia, Alpine)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!