Gracias, Fideo!

1 órája

A zokogva búcsúzó Di María megálmodta a Copa Americá győzelmet (videó)

Lionel Messi legendás csapattársát egy különleges mezzel lepték meg az argentin válogatott tagjai.

MW

Az argentin Angel di María (b), Lionel Messi (b2) és Nicolás Otamendi (b3) a trófeával, miután hosszabbításban 1-0-ra győztek a Copa América labdarúgó-bajnokság döntõjének Argentína-Kolumbia mérkõzésén a Miami Gardens-i Hard Rock Stadionban 2024. július 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Rebecca Blackwell

A világbajnok Argentína nyerte a labdarúgó Copa Americát, miután a döntőben 1-0-ra győzött Kolumbia ellen, Miamiban. A fináléban két 36 éves játékos, Ángel Di María és Nicolas Otamendi is az utolsó meccsén szerepelt a válogatottban. Előbbi az argentinok világklasszisával Lionel Messivel számtalan csatát megnyert, és így nem meglepő, hogy Di María zokogva hagyta el a pályát.

Argentína hosszabbításban Lautaro Martínez góljával 1-0-ra legyőzte Kolumbiát, így megvédve a címét, tizenhatodszor is megnyerte a Copa Américát – írta meg korábban a Magyar Nemzet. Lionel Messit sérülés miatt le kellett cserélni, emiatt a nyolcszoros aranylabdás később zokogott a kispadon. Azonban nemcsak Messi küszködött egyedül a könnyeivel, egy másik argentin legenda is nehezen bírt az érzelmeivel az utolsó válogatottbeli meccsén.

Beteljesült álom

A 145-szeres válogatott Ángel Di María búcsúzott a címeres meztől, amelyben megannyi sikert ért el Lionel Messivel közösen. 

Nehéz leírni szavakkal ezt az érzést. Ez így volt megírva. Tegnap este a vacsoránál mondtam a srácoknak, hogy megálmodtam ezt. Azért is mondtam, hogy ez lesz az utolsó Copa Americám, mert azt álmodtam, hogy döntőbe jutunk és megnyerjük, hogy így vonulhassak vissza 

– nyilatkozta minden idők egyik legjobb szélsőjének számító Di María

A mérkőzés előtt az argentinok csapatkapitánya, Lionel Messi azt szerette volna, ha búcsúzó csapattársa neve a fináléban felkerülne az eredményjelzőre, ahogyan történt az 2021-ben, amikor Brazília ellen a kontinensbajnoki címet, vagy 2022-ben, amikor Franciaországgal szemben a világbajnoki trófeát hódította el Argentína. Végül nem tudott betalálni a veterán klasszis, Ángel Di Maríát a szintén visszavonuló Nicolas Otamendi váltotta a 117. percben. A legutóbb a Benfica együttesében játszó, jelenleg klub nélküli focista pedig zokogva hagyta el a pályát – olvasható az Origo oldalán. Di María 144 meccsen 31 gólt szerzett az argentin válogatottban, hat Copa Américán és négy világbajnokságon szerepelt. A 2008-as pekingi ötkarikás játékokon olimpiai aranyat, 2021-ben kontinensbajnoki címet, 2022-ben pedig világbajnokságot nyert a nemzeti csapattal. 145-szörös válogatottként vonult vissza az argentin labdarúgás bő másfél évtizedének egyik meghatározó alakja, ez a szám Lionel Messi (186) és Javier Mascherano (147) után a harmadik legtöbb az argentin labdarúgó-történelemben.

Gracias Fideo!

A csapat a jeles alkalomból egy argentin válogatott mezzel lepte meg a búcsúzó sztárt, amelynek hátára a következőt írták: „Gracias Fideo”, vagyis „Köszönjük, Fideo!”. Ez Di María beceneve, ami magyarul tésztát jelent.

Mindenemet odaadtam ezért a mezért. Volt, amikor még nem éreztem át teljes mélységében, mit jelent viselni, de most már pontosan tudom. Az előttem járó generáció tagjai megtanítottak arra, milyen áldozatot kell hozni a válogatottért, és hogy sohasem szabad feladni

 – mondta visszavonulásáról Ángel Di María. Bár az Egyesült Államokban rendezett torna leginkább a súlyos rendezési hiányosságokról szólt, hiszen huszonhét személyt, köztük a Kolumbiai Labdarúgó-szövetség elnökét és fiát is letartoztatták a Copa America vasárnapi döntője előtt és alatt történt rendbontásban, Di Maria búcsúja is minden bizonnyal emlékezetes pillanat marad majd a focikedvelők emlékezetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!