Világklasszisok között

2 órája

Lőw már nem kell Tuchelnek

Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) ma délelőtt bejelentette, hogy január 1-jén a német Thomas Tuchel veszi át az angol labdarúgó-válogatott irányítását, akinek a szerződése a 2026-os vb-ig szól. Az angol Daily Mail már a bejelentés előtt kritikusan fogalmazott a német szakemberrel kapcsolatban. A magyarok szempontjából sajnálatos hír, hogy Tuchel már nem számít korábbi állandó munkatársa, Lőw Zsolt szolgálataira.

MW

firo : 04/01/2023, football, soccer, 1st league, 1st Bundesliga, season 2022/2023, 26th matchday FC Bayern Munich - Borussia Dortmund, BVB, 4: 2 Zsolt Low, Thomas Tuchel, FC Bayern Munich, FCB, Bavaria, Munich, half figure, gesture, (Photo by Marcel Engelbrecht / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP)

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Thomas Tuchel és az Angol Labdarúgó-szövetség megegyezett egymással, így a német szakember lesz az angol válogatott következő szövetségi kapitánya. A Chelsea korábbi menedzsere Fabio Capello és Sven-Göran Eriksson után az angol válogatott harmadik külföldi szövetségi kapitánya lesz – derült ki az Origo oldaláról.

BL-győztes edző az angol csapat élén

A magukat a labdarúgás „tanítómestereinek” tartó angoloknál a válogatottat jellemzően szigetországi szövetségi kapitányok irányították. A két kivétel a svéd Sven-Göran Eriksson és az olasz Fabio Capello volt. Az idén elhunyt Eriksson 2001 és 2006 között vezette a háromoroszlánosokat, a 2002-es és a 2006-os vb-n, valamint a 2004-es Eb-n is a negyeddöntőig. A mérlege: 67 meccs, 40 győzelem, 17 döntetlen, 10 vereség volt, ami 59,7 százalékos mutató. Capello 2008 és 2012 között jobb mutatót ért el: 42 meccs, 28 győzelem, 8 döntetlen, 6 vereség, ez 66,7 százalékos eredményesség, de a válogatott a 2010-es vb-n már a 16 között kiesett – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Az 51 esztendős Tuchelnek az angol futball nem ismeretlen: 2021-ben Bajnokok Ligáját nyert a Chelsea-vel. Tuchelt korábban az angol válogatott mellett a Manchester Uniteddel is hírbe hozták Erik ten Hag vezetőedző lehetséges utódjaként, ám végül ő lesz a nemzeti csapat szakvezetője – írta meg a Magyar Nemzet. Tuchel már hosszú évek óta ragaszkodik Lőw Zsolthoz, aki a legnagyobb sztárokkal dolgozhatott a német szakember másodedzőjeként. A magyar szakember viszont már nem tarthat Tuchellel a német edző új állomáshelyére.

Máris támadják

Tuchel és Lőw évek óta alkot nyerő párost, hiszen olyan kluboknál dolgoztak együtt 2018-tól, mint a francia PSG, az angol Chelsea és a német Bayern München. Közös éveik alatt hat trófeát nyertek és bejutott a Bajnokok Ligája 2020-as döntőjébe a párizsi sztáralakulattal, majd a 2020–2021-es szezon végén megnyerték a Bajnokok Ligáját a Chelsea-vel, míg a Bayernnel egy BL-elődöntő a mérleg. Lőw a 8. magyar lett, aki játékosként vagy edzőként az élen végzett a legrangosabb európai kupasorozatban. 

Sajnos Tuchel új segítője az angol válogatottnál Anthony Barry lesz, vele a Bayern Münchennél és a Chelsea-nél is dolgozott. A Tuchel, Barry kettőst egy bővebb csapat segíti majd, de csak később jelentik be, hogy kik alkotják ezt a stábot. Korábbi állandó munkatársa, Lőw Zsolt az m4sport.hu információi alapján azonban ezúttal nem tart Tuchellel. 

A Daily Mail már támadásba lendült a német edző ellen, s kemény hangvételben rontott rá, még az FA hivatalos bejelentése előtt az írása címében harsogta, hogy Tuchel kinevezése sötét nap Anglia számára, nagy kockázatot vállalnak vele; megemlítve, 18 hónap áll a szakember rendelkezésére, hogy bizonyítson. A lap tehát különösen nehezményezi, hogy német szakember lesz a szövetségi kapitány, s azzal sem ért egyet, hogy külföldi szakvezető veszi át az irányítást, és visszanézve Erikssonról és Capellóról sem szép véleményt fogalmaz meg, anyagiassággal vádolva őket – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Január 1-jén munkába álló Thomas Tuchel fizetése évi ötmillió font lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!