Magyar női kézilabda-válogatott

Tegnap, 9:28

Az olimpiai címvédő franciák elleni meccs lehet az első lépés a negyeddöntő felé (videó)

A házigazda és olimpiai és vb-címvédő Franciaországgal kezd a magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpia női kézilabdatornájának nyitónapján. A magyar csapat szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir látta a lányokon a koncentráltságot, és így az első meccsen jó eredményre számít. Az erőviszonyok ismeretében reális célkitűzés a negyeddöntőbe jutás a magyarok számára az ötkarikás játékokon.

MW

Füzi-Tóvizi Petra, Klujbert Katrin és Győri-Lukács Viktória (b-j), a magyar női kézilabda-válogatott játékosai a csapat tagjaival megérkeznek a párizsi Orly repülőtérre 2024. július 22-én. A csapat július 25-én este Franciaország ellen kezdi meg szereplését az olimpián

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A magyar sportolókat érintő sportágak közül a kézilabda küzdelmei kezdődnek meg a leghamarabb a párizsi olimpián. 1976, 1980 és 2004 után negyedszer fordul elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is olimpiai résztvevő. A nők nyolcadszor tagjai az ötkarikás torna mezőnyének, legjobb eredményük a 2000-es ezüstérem, legutóbb, a tokiói játékokon a negyeddöntőben búcsúzva, hetedikként zártak. A magyar lányok jó hangulatban várják a találkozót a francia fővárosban.

KUCZORA Csenge
Kuczora Csenge (b) és a német Xenia Smits a női kézilabda Németország–Magyarország olimpiai felkészülési mérkőzésen a stuttgarti Porsche Arénában 2024. július 19-én. Az olimpiai kvótás magyar válogatott 30–29-re kikapott
Fotó: Marijan Murat / Forrás: MTI/AP/DPA

Álmodj a holnapi hőstettről

A magyarok közül elsőként a női kézilabda-válogatott és a tornacsapat érkezett meg Párizsba. A gép késése miatt Golovin Vlagyimir csapata csak kedden tudott edzeni – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

– Ami az olimpiai falut illeti, még nincs telt ház, de már így is elképesztő a forgatag, láttuk Rafael Nadalt, vagy éppen Simone Biles amerikai tornászt is – mondta el a magyar csapat edzője, aki szerint a hírhedt kartonágyak nem olyan kényelmetlenek, mint ahogy riogatták őket velük. A Klujber Katrin szobájában készült képről az is kiderül, milyen üzenettel várják a házigazdák a sportolókat. Álmodj a holnapi hőstetteidről – ez olvasható az ágy fölött franciául. Természetesen ott van a többiekkel Győri-Lukács Viktória is, aki a Németország elleni utolsó felkészülési mérkőzést kisebb izomhúzódás miatt biztonságból kihagyta.

Tizenkét évvel ezelőtt egyszer egy interjúban megkérdezték, mit szeretnék elérni edzőként? Azt válaszoltam, hogy olimpiát szeretnék nyerni! Az itt versenyző csapatok közül természetesen csak egy nyeri meg az olimpiát, de mindent meg fogunk tenni, hogy elérjük a céljainkat, élvezzük a játékot és minél nagyobb sikert szerezzünk Magyarországnak és magunknak

– árulta el Golovin Vlagyimir.

Új dimenziókban a válogatott

Négy ki-ki meccs vár Magyarországra a franciák elleni bemutatkozást követően. Mindkét csoportból az első négy helyezett jut tovább a legjobb nyolc közé. Szerencsére a magyar csapat tavaly decemberben, a világbajnokság középdöntőjében a Horvátország elleni mérkőzésen új dimenzióba lépett. A 45. percben még hat, az 55. percben négy góllal vezettek a horvátok, de Klujber Katrinék nagy bravúrral fordítottak, és győzelmükkel megszerezték az olimpiai selejtezőtornán való indulás jogát. Már a horvátok elleni hajrában látszott, hogy a játékosoknak jobb az erőnlétük, mint korábban, fizikálisan jobban bírják a hajrát. A debreceni kvalifikációs tornán Nagy-Britannia után Svédországot és Japánt is stabil játékkal győzték le. A felkészülés során Szlovénia ellen Roglán 31–21-re, Győrben 28–27-re nyertek, Németországtól pedig Stuttgartban 30–29-re kikaptak. A kapusteljesítmény sokkal stabilabb a korábbiaknál, a hatékonyabb védekezésnek köszönhetően Böde-Bíró Blanka és Janurik Kinga is többet tud segíteni a csapatnak. A hazaiak legfőbb erénye a védekezés, amelynek a győri Estelle Nze Minko az egyik vezére. Minden posztra két klasszisuk is van, de a magyar együttes megpróbál felkészülni minden eshetőségre.

– A németek elleni gyakorlás több szempontból is hasznos volt, hiszen például a lerohanást a franciákkal összehasonlítva nagyon hasonlóan játsszák, utóbbi csapatnak a támadójátéka viszont kicsit változott az utóbbi időben, erre is készülnünk kell

– nyilatkozta a szövetségi kapitány az első párizsi edzés után. Csütörtök este minden kiderül.

Női csoportmérkőzések

Magyarország–Franciaország, 19.00.

AZ OLIMPIAI CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport: Norvégia, Németország, Szlovénia, Svédország, Dánia, Dél-Korea
B-csoport: MAGYARORSZÁG, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Brazília, Angola

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!