Lényeg a győzelem

2 órája

A vártnál szorosabb mérkőzésen van túl a magyar férfi vízilabda-válogatott

A magyar válogatott 13-12-re legyőzte a házigazda francia csapatot a párizsi olimpia férfi-vízilabdatornájának első fordulójában. Az elmúlt időszakban a magyaroknak többször is meggyűlt a bajuk a franciákkal, a februári dohai világbajnokság negyeddöntőjében óriási meglepetésre a rivális nyert, amely az olimpiát megelőző budapesti felkészülési mérkőzésen is megnehezítette Varga Zsolt együttesének dolgát.

MW

Vámos Márton (j), mellette a francia Ugo Crousillat (elöl, b)

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Stílszerűen az egyetlen aktív magyar olimpiai bajnok, Varga Dénes szerezte a találkozó első gólját a zsúfolásig megtelt Vizes Központban, ahol a házigazdák is gyorsan bemutatkoztak, az első emberelőnyüket másodpercek alatt gólra váltották. 

Aztán a magyar válogatott zsinórban négy gólt dobott és az első negyedet 5-1-es vezetéssel zárta. Különösen Vigvári Vince volt elemében, nyolc perc alatt három gólt lőtt.

A második negyed elején Angyal már 6-1-re növelte az előnyt, s bár a folytatás már nem ment ennyire olajozottan, három gólnál közelebb sokáig nem engedtük a franciákat. Félidőben 9-5-re, az utolsó negyed előtt 10-7-re vezettünk – tudósított a Magyar Nemzet.

ZALÁNKI Gergõ
Zalánki Gergõ (j) és a francia Mehdi Marzouki a Franciaország-Magyarország mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A harmadik felvonásban közel öt percig nem láthattak gólt a nézők, Vogel az első két francia fórnál még a végállomást jelentette, a harmadiknál azonban már ő sem segített. A negyed második magyar fórjának megjátszása előtt a kapitány időt kért, a végletekig kijátszott támadás végén pedig Manhercz húzta a labdát a rövidbe. A rivális 9 másodperccel a dudaszó előtt talált be, így még valamennyire nyílt maradt a találkozó a hajrára (10-7).

VARGA Zsolt
Varga Zsolt szövetségi kapitány (k) a Franciaország-Magyarország mérkőzés szünetében
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A záró nyolc percet Jansik emberelőnyös gólja indította, de egyből érkezett a válasz Enzo Khasz gyönyörű kapáslövéséből. A magyarok ekkor még nem engedték közelebb a házigazdákat, Zalánki lőtt hatalmas kapufás gólt, de Khasz megint csak egy óriási lövéssel iratkozott fel az eredményjelzőre. Varga Dénes egy hihetetlen csavar mozdulattal próbálkozott, de nem talált a kapuba, a franciák viszont Bodegasnak köszönhetően újabb ötméterest kaptak, amit Vernoux belőtt.

A hajrára a franciák kapusa elkapta a fonalat, meccsben tartva ezzel társait, Hugo Fontani eszén még emberelőnyből sem tudtak túljárni a magyarok. A franciák újabb ötméterest kaptak, Vogel azonban Vernoux harmadik lövését már kifogta 2:12 perccel a vége előtt. Ezt még követte védekezésben egy elképesztő csapatmunka, szinte mindenkinek volt egy-egy blokkja, ez pedig gyakorlatilag győzelmet ért, főleg, mivel Vámos elemi erővel bombázott a hálóba.

Vernoux még lőtt egy hatalmas gólt, Bodegas pedig négy másodperccel a vége előtt pöccintett a hálóba, de az egyenlítésre már nem maradt idejük a hazaiaknak.

JANSIK Szilárd
Jansik Szilárd (b), valamint a francia Romain Marion Vernoux (j) és Enzo Khasz a Franciaország-Magyarország mérkőzésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A magyarok kedden a spanyolok ellen folytatják. A férfi vízilabdatornán a 12 résztvevő két hatos csoportban játszik, innen a négy-négy legjobb jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak majd.

A magyar további programja:
kedd: Spanyolország-Magyarország 21.05
csütörtök: Magyarország-Japán 21.05
szombat: Ausztrália-Magyarország 15.00
augusztus 5., hétfő: Magyarország-Szerbia 12.00

Varga Zsolt: nagyon fontos három pontot szereztünk

Varga Zsolt szövetségi kapitány azt mondta, nagyon büszke a csapatára, amely fontos három pontot szerzett vasárnap a házigazda franciák ellen (13-12) a párizsi olimpia férfi vízilabdatornájának nyitányán.

„Nagyon büszke vagyok a csapatra!” – kezdte értékelését az M4 Sportnak a szakember. „Ez egy nehéz helyzet volt a franciák ellen itthon, első mérkőzés a tornán és azzal a történettel, ami volt korábban. Az egész közönség mögöttük állt, de azért akadtak magyarok is, köszönjük nekik, hogy kilátogattak és jó hangulatot teremtettek!”

VARGA Zsolt
Varga Zsolt szövetségi kapitány és Eszlári Gergely, a válogatott gyógymasszőrje (b)
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Varga szerint jól kezdték a mérkőzést, amely azért vált szorossá, mert a rivális „talált” néhány gólt.
„Sikerült azonban megőriznünk a lélekjelenlétünket, amivel mindig tudtunk még egy-egy gólt szerezni és megtartani az előnyünket” – fogalmazott.

A magyar válogatott 12 gólt kapott, az utolsó negyedben ötöt.

„Nagy volt a különbség az emberhátrányok számában, jó lehetőség volt ez a számunkra, hogy tudjuk gyakorolni az ilyen helyezteket. Sokáig jól is működött a védekezés, a végén pedig azt éreztem a franciákon, hogy nincs veszítenivalójuk, és ebben a szellemben támadtak. Kockáztattak, lőttek, s ezek mind bejöttek nekik a végén” – mondta a szövetségi kapitány.

„A nyitómérkőzéseknek mindig más az érzelmi háttere, örülök, hogy győzelemmel tudtuk lezárni. Nagyon fontos három pontot szereztünk és büszke vagyok, hogy meg tudtuk csinálni” – összegzett Varga Zsolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!