Reményteli eredmények

2 órája

Milák a világ idei legjobbjával döntős 200 pillangón, Németh 100 gyorson jutott a fináléba

A címvédő Milák Kristóf a legjobb idővel bejutott a 200 méter pillangó döntőjébe, Németh Nándor a harmadik idővel szintént biztosította helyét a 100 méter gyors fináléjában.

MW

Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás második elődöntőjében

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A címvédő Milák Kristóf a legjobb idővel bejutott a 200 méter pillangó döntőjébe, Márton Richárd pedig a 14. helyen fejezte be szereplését a párizsi olimpia úszóversenyeinek keddi, negyedik napján.

A Honvéd 22 éves világcsúcstartója és kétszeres világbajnoka - aki a tavaly áprilisi országos bajnokságot követően közel egy évet kihagyott - a délelőtti előfutamok során a mezőnyből egyedüliként került 1:54 percen belülre (1:53.92), így a legjobb idővel várta az elődöntőt.

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás második elődöntőjében
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Milák a második futamban az első tempótól kezdve uralta a mezőnyt és végül a világ idei legjobb idejével, 1:52.72 perccel csapot célba, így közel nyolc tizeddel volt gyorsabb, mint a hazaiak kedvence, Léon Marchand (1:53.50) néhány perccel korábban.

Márton délelőtt a 16. helyen jutott tovább (1:56.03), ő az első középfutamban a 8-as pályán ugrott medencébe, a hajrában kicsit elfáradt, így 1:55.93-mal összesítésben a 14. helyen zárt.

A döntőt szerdán 20.37 órakor rendezik.

Szijjártó Péter posztolt a Facebook-oldalán, már a szerdai döntőre hangolódva:

Németh Nándor döntős 100 méter gyorson

Németh Nándor a harmadik idővel bejutott a döntőbe 100 méter gyorson a párizsi olimpia úszóversenyinek negyedik, keddi napján.

A BVSC 24 éves kiválósága - aki februárban Dohában a szám történetének első magyar világbajnoki dobogósaként lett harmadik - a délelőtti előfutamában egyetlen századdal (47.93) maradt le a románok sztárja, David Popovici mögött, és összesítésben a negyedik idővel várta a középdöntőt.

NÉMETH Nándor
Németh Nándor rajtol a férfi 100 méteres gyorsúszás első elődöntőjében
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Németh este az első futamban szerepelt, végig harcban volt a győzelemért, s végül 47.61 másodperces idővel másodikként csapott célba, összesítésben pedig a harmadik helyen ment tovább.

A magyar versenyző júniusban, a belgrádi Európa-bajnokságon egyéni csúccsal (47.49) lett második Popovici mögött, s mindössze két századdal maradt el Milák Kristóf országos rekordjától. 

Németh a 2018-as Európa-bajnoki döntő óta minden világversenyen ott volt a fináléban a „királyszámban”, három éve Tokióban nyolcadikként zárt, Dobay Gyula 1964-es szereplése óta ő volt az első magyar döntős 100 méter gyorson.

Tudtam, hogy a francia srác nagyon be fog kezdeni ebben a hangulatban, de én is kicsit úgy éreztem magam, mintha Budapesten lennék. A terv az volt, hogy vele megyek az elején és a végén jövök, minden így is alakult. Világversenyen még soha nem úsztam ilyen jó helyről. Jósolni szinte lehetetlen, annyira szoros a mezőny, hogy akár a nyolcas pályáról is nyerni lehet

– nyilatkozta a vegyes zónában Németh.

Tokióban úgy voltam vele, hogy felszabadult lettem a döntőbe kerüléstől, ettől kicsit elment ott a fókusz. Persze most is az leszek, de ezúttal úgy állok oda, hogy nem egy örömúszásról van szó, hanem maximálisan koncentrálok, hiszen itt ahogy mondtam, az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Nagyon várom a döntőt, mert olyan izgalmas  döntő lesz szerintem, mint a száz méter mellé

– válaszolta az MTI kérdésére Németh, utalva ezzel az olimpia eddigi legszorosabb úszófináléjára, amelyben az olasz Nicolo Martinenghi mindössze két századdal előzte meg a holtversenyben ezüstérmes brit Adam Peatyt és az amerikai Nic Finket.

A finálét szerdán 20.30-kor rendezik.

Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán üdvözölte Németh Nándor eredményét:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!